Přejít k hlavnímu obsahu
O depresi s Jánem Praškem
Duševní zdraví

Podcast: O depresi s Jánem Praškem

Jak přistupovat k léčbě deprese či závislosti? O otázkách souvisejících s péčí o duševní zdraví mluví v dalším dílu pořadu Zdraví v kostce profesor Ján Praško z Centra duševní rehabilitace v Berouně.

Deprese a závislost na návykových látkách nebo stoupající počet dětí, které se potýkají s úzkostmi a depresemi. Proč jsou deprese a potíže související se škodlivým pitím alkoholu častými psychickými poruchami, které postihují mladé lidi? To jsou bohužel velmi aktuální témata. Profesor Ján Praško, který je naším předním psychiatrem a psychoterapeutem, je rozebírá v dalším dílu podcastu ZP MV ČR Zdraví v kostce
Dozvíte se důležité informace o tom, jak se dá duševnímu onemocnění předejít, ale i jak lze léčit depresi. Také uslyšíte, jaké jsou příznaky klinické deprese a jak ji odlišit od špatné nálady či rozpoložení.
Mluví se i o tom, jaká duševní onemocnění si lze přivodit užíváním návykových látek.
V souvislostí s léčbou deprese profesor Praško hovoří o způsobech léčby lehké, střední a těžké deprese. Kdy je nejlepším řešením psychoterapie a kdy je nutné sáhnout k psychofarmakům? Zmiňuje i zajímavý fakt, že u lehčích depresí psychofarmaka nemají výrazný efekt a působí spíše jako placebo. Rozebírá otázku psychoterapie, kdy je při těžkých depresích účinná a kdy ne. Odpovídá i na otázku ohledně posunu léčby a „novinek“, kdy zmiňuje nový přístup k léčebnému užití psychedelických látek a hledání nových cest v podobě biologických metod.

V souvislosti s otázkou deprese a úzkosti u dětí vysvětluje postup, jak se tyto stavy diagnostikují. Víte, proč je v dnešní době u dětí pozorujeme stále častěji? Odpověď nejen na tuto otázku uslyšíte v podcastu:

Podcast si můžete také poslechnout v audio verzi:

Zdraví v kostce: O depresi s Jánem Praškem


Autor: Pavel Vejvoda, šéfredaktor portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně