Přejít k hlavnímu obsahu
O lupénce s profesorem Petrem Arenbergerem
27. 12. 2023
Nemoci

Podcast: O lupénce s profesorem Petrem Arenbergerem

Lupénka neboli psoriáza je velmi nepříjemné onemocnění kůže, kterým trpí až tři procenta české populace. Léčí se s ní přibližně čtvrt milionu pacientů a je tím pádem nejrozšířenějším kožním onemocněním u nás.

V tomto podcastu byl naším hostem prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, předseda České dermatovenerologické společnosti. Probrali jsme všechno, co bychom o lupénce měli a chtěli vědět, ať už jí trpíme my sami nebo někdo z našich blízkých.

V rozhovoru se dozvíte, jaké jsou typické projevy lupénky a koho nejčastěji lupénka postihuje. Zeptali jsme se, jaké jsou možnosti léčby tohoto kožního onemocnění a zda se dá lupénka vyléčit.

Pro některé posluchače bude možná překvapením, že projevy lupénky nejsou vždy jen ta typická ložiska s odlupující se kůží, ale totéž se v některých případech děje také uvnitř kloubů, a dokonce i v cévách a vylučovacím ústrojí. Zhruba čtvrtina pacientů s lupénkou tak trpí kloubními obtížemi čili bolestivostí kloubů. 

Dostali jsme odpověď na to, zda je lupénka více onemocněním mužů či žen, a také to, jak souvisí její léčba s vyšetřením na revmatologii. 

Petr Arenberger popsal rizikové faktory a spouštěče tohoto autoimunitního onemocnění a jako jeden ze závažných spouštěčů uvedl všudypřítomný stres.

Pokud vás zajímají nejnovější léčebné metody pomocí biologických léků nebo to, kolik taková léčba lupénky stojí, pak si rozhodně tento podcast nenechte ujít.
 

Celý podcast si také můžete poslechnout v audioverzi:

O lupénce s profesorem Petrem Arenbergerem

Aktuálně