Přejít k hlavnímu obsahu
Podcast: Roztroušená skleróza
14. 4. 2023
Nemoci

Podcast: Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje centrální nervový systém. O příznacích, možnostech léčby a dalších zajímavých souvislostech hovoří profesorka Eva Kubala Havrdová.

Profesorka Eva Kubala Havrdová je vedoucí centra pro léčbu roztroušené sklerózy Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. V rozhovoru s mluvčí ZP MV ČR Janou Schillerovou padnou otázky na počet pacientů, příznaky onemocnění i léčbu.
RS se objevuje ve věku mezi 20 a 40 lety. Z celkového počtu zhruba 20 000 pacientů tvoří dvě třetiny ženy. Proč si nemoc vybírá více ženy než muže? Dozvíte se, proč tomu tak je, a jakou roli v tom hrají pohlavní hormony.
Zajímavé jsou informace o prvotních příznacích. Protože RS zasahuje mimo jiné oční nerv, jedním druhem příznaků jsou právě obtíže se zrakem. Kromě bolesti oka se jedná například o výpadek zorného pole nebo o změnu barevného spektra. 
Dozvíte se, proč je jeden z příznaků často přehlížen, a nedojde tak brzy ke stanovení správné diagnózy, a jak se může projevit RS na jemné motorice a v poruchách hybnosti.
Onemocnění je doslova roztroušeno v čase i prostoru nervového systému, proto jsou příznaky rozmanité.
Víte, proč musíme považovat únavu, která se týká 90 procent pacientů s RS, za nespecifický příznak? A i když vnímáme RS jako jedno onemocnění, můžeme se na ni dívat jako na onemocnění různých typů?

Maraton MaRS

Pohyb je pro pacienty s RS velmi důležitý. V podcastu se paní profesorka zmiňuje o každoroční akci Maraton MaRS. Jedná se o 24hodinový maraton cvičení. Zúčastňují se ho pacienti s RS, ale nejen oni. Koná se už od roku 2012, kdy vznikl z podnětu pacientů a terapeutů RS centra Všeobecné fakultní nemocnice. Organizátorem maratonu je Nadační fond Impuls. Myšlenkou projektu je idea pospolitosti a týmového ducha. Organizátoři vyzývají pacienty a veřejnost k pravidelnému pohybu, aktivnímu přístupu k sobě samému a zdravému životnímu stylu. Chtějí zároveň informovat o tomto nevyléčitelném onemocnění a pomocí dobročinné sbírky získat prostředky na cvičební aktivity a pomůcky, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Další detaily, zajímavosti a důležité informace o tomto závažném onemocnění si pusťte ve videopodcastu  nebo poslechněte v podcastu. 

Roztroušená skleróza

Aktuálně