Přejít k hlavnímu obsahu
Pozor na chřipku! Posilujte imunitu a zvažte očkování
22. 10. 2020
Nemoci

Pozor na chřipku! Posilujte imunitu a zvažte očkování

Během zimních měsíců ohrožuje lidské zdraví řada respiračních onemocnění. Samozřejmě i chřipka.

Rozhodně by bylo chybou tohle onemocnění, které provází lidstvo takřka od nepaměti, jakkoliv podcenit. Dokáže člověka doslova srazit do kolen, a přestože se aktuálně hovoří především o hrozbě onemocněním covid-19, i chřipka může být nebezpečná.

Nemocní si často pletou chřipku s virózou či nachlazením. Chřipku ale poznáte většinou tak, že její nástup je náhlý a rychlý. V prvních dnech horečky nezřídka vystoupají až ke čtyřicítce a provází je bolesti kloubů a svalů. Takové, že sotva dojdete na toaletu. Až poté přichází i bolest v krku a kašel.

Chřipka je virové onemocnění, které se šíří kapénkovou infekcí i přes virem kontaminované předměty. Pro chřipku je navíc typická velmi krátká inkubační doba, která se většinou pohybuje mezi 18 až 24 hodinami, a často rozsáhlé epidemické výskyty.

Chřipkové pandemie v historii

Když nahlédneme do historie, jednou z nejznámějších chřipkových pandemií byla v letech 1918 a 1919 tzv. španělská chřipka. Při této pandemii zemřelo přibližně 50 milionů lidí. Následovala v roce 1957 asijská a poté v roce 1968 hongkongská chřipka. Jednou z prvních popsaných epidemií chřipky v Evropě byla ta v roce 1580.

Existují chřipkové viry A, B a C, přičemž chřipkový virus C nevyvolává epidemie a většinou způsobuje lehké infekce horních cest dýchacích. Pro chřipku typu A a B je charakteristický už zmíněný náhlý začátek se zimnicí a rychlým vzestupem teplot, doprovázený bolestmi kloubů, svalů a hlavy, zatímco postižení dýchacích cest je zpočátku spíše mírné. Dráždivý kašel se dostavuje až později. U dětí bývá další komplikací nevolnost a zvracení. Zejména osobám s chronickými onemocněními (astmatici, kardiaci, onkologičtí pacienti a další) hrozí i velmi těžký průběh nemoci.

Chřipka se šíří kapénkami hlenu a slin, které se uvolňují do vzduchu při kýchání, kašli i běžném mluvení. Virus ale vydrží i dlouhou dobu na předmětech, na který jsme ho přenesli: na klice u dveří, na madlech v hromadných dopravních prostředcích. Takže k přenosu může dojít nejen vdechnutím, ale i přenosem z rukou.

Proto je důležitou prevencí nejen nošení roušky, ale také to, že si správně a pravidelně myjeme ruce, nesaháme si na obličej a držíme se dál od míst s velkým počtem lidí na malém prostoru.

Důležité je také posilovat imunitní systém. Nezapomeňte obohatit stravu o čerstvé ovoce a zeleninu. To jsou nejlepší zdroje vitaminů a stopových prvků. Podzim je časem dýní, červené řepy, růžičkové kapusty, jablek, hrušek nebo ořechů. Jednou z možností, jak navýšit příjem vitaminů, může být čerstvé smoothie k snídani.

Jednoduché podzimní smoothie

Středně velkou řepu, mrkev a jablko nakrájejte na kostičky. Vhoďte do mixéru, přilijte 250 ml vody a rozmixujte. Podle chuti oslaďte medem.

 

pozor na chřipku

Pokud nemáte po ruce čerstvou zeleninu nebo ovoce, sáhněte po doplňcích stravy. Pro imunitu jsou důležité vitaminy C, vitaminy skupiny B a vitamin D. Posílit imunitu pomohou také rostlinné přípravky, například rakytník, šípek nebo hlíva. Tyto doplňky najdete na pultech lékáren. Vybírejte podle množství účinných látek obsažených v přípravku.

A nezapomínejte na pohyb! Krátká procházka v parku nebo lese prospěje nejen vaší kondičce, ale i psychickému zdraví.

Odborníci zdůrazňují, že další formou prevence je očkování. Vakcína proti chřipce zabírá přibližně do 14 dnů, proto je důležitá její aplikace ještě před nástupem hlavní chřipkové sezony. Možnost očkování proti chřipce zůstává stále v České republice nedoceněna. Chřipkové vakcíny jsou osobám nad 65 let a osobám s některými zdravotními riziky hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Přitom v této rizikové skupině je pouze 20% proočkovanost. Před letošní zimou jsou pro pojištěnce z některé z výše uvedených skupin hrazeny vakcíny Vaxigrip Tetra a Influvac Tetra. Zdravotní pojišťovna v obou případech hradí za jednu dávku 297 Kč.

 pozor na chřipku 2

Obecně platí, že dalším zájemcům o očkování proti chřipce z řad veřejnosti lze přiznat – při splnění daných podmínek – příspěvek z programu Prevence – očkování.

Veškeré potřebné informace najdete na adrese: https://www.zpmvcr.cz/pojistenci/bonusy-na-prevenci/program-prevence-infekcnich-onemocneni-ockovani.

Jak předcházet chřipce?

  1. Myjte si správně ruce mýdlem a vodou
  2. Nedotýkejte se úst, nosu ani očí nemytýma rukama
  3. Vyhýbejte se kontaktu s nemocnými lidmi
  4. Noste roušku
  5. Nechte se očkovat proti chřipce

Aktuálně