Přejít k hlavnímu obsahu
Příroda uzdraví každého
20. 6. 2023
Zdravý životní styl

Příroda uzdraví každého

Jsme zvyklí jít do lékárny, když nám tělo neslouží. Co ale dělat, když není lékárna po ruce nebo je zrovna výpadek dodávky léků? Často stačí jen vyjít ven a najít nejbližší kousek přírody. Víme, co hledat.

Není to zase tak dávno, protože ještě naše prababičky v lékárnách hledaly pomoc až poté, co nezabraly přírodní zdroje. A to bylo až v těžkých případech. My naopak úplně automaticky jdeme do lékárny, a až když se ve farmaceutikách zklameme, vzpomeneme si na přírodní zdroje zdraví a poněkud nedůvěřivě touto cestu zkoušíme jít.

Pojďte teď s námi připustit, že příroda bude mít nad chemií vždy v mnohém navrch. A my vám k tomu přinášíme tipy, jak si sílu přírody znovu uvědomit a uvěřit v její schopnost uzdravit naše tělo.

Levandule a meduňka – Přijdete večer domů, hlavu ještě plnou pracovních úkolů, které jste dnes nestihli, a vy víte, že zítra ten dostih pokračuje… Uléháte do postele, unavení k smrti, ale tu hlavu ne a ne zastavit a spánek se jeví jako nesplnitelné přání.  Máte to tak? Někteří sáhnou po pilulce, která člověka tak nějak „vypne“ a daruje mu pár hodin bezesného spánku.

A co kdybyste po příchodu domů vyzuli boty a pár minut se jen tak, se zavřenýma očima váleli po koberci? Klidně i s dětmi, které už na vás doma čekají? Po lehké večeři si uvařte čaj z meduňky lékařské (divili byste se, jak moc by se jí dařilo u vás na balkoně nebo parapetu) a do postele si vezměte polštářek naplněný sušenou levandulí lékařskou. Ano, je to známá věc, ale vdechování silic této božsky kvetoucí fialové rostliny vám daruje to nejhezčí usnutí, jaké můžete chtít. Jediným vaším úkolem je při usínání zakázat si myslet na práci, a známky a přijímací zkoušky dětí. Myslete jen na pocit z krásně voňavého polštáře a bezpečí vlastní ložnice.

Šalvěj lékařská – je jedna z bylin, které milují letní úpal, nevadí jí sucho a naše balkony osídlí moc ráda. Šalvěj je přírodní antibiotikum a používá se při bolesti v krku, angíně a chrapotu, tak proč hned spěchat pro spreje z lékárny? Nebo když trpíte na podrážděné dásně (od ovocných semínek apod.)? Kloktejte odvar ze šalvěje a na lékárnu si ani nevzpomenete. Šalvějový čaj také čistí krev, pomáhá proti nočnímu pocení (např. v klimakteriu) a je dobrým pomocníkem při nadýmání. Šalvěj ale není vhodná v těhotenství a pozor, také zastavuje kojení!

Měsíček lékařský a řebříček – jsou jedněmi z hlavních pomocníků při gynekologických potížích. Máte-li doma dívenku, která prochází proměnou v ženu a její tělo ji tak trochu trápí, zkuste jí pravidelně vařit čaj z měsíčku lékařského (i ten můžete vypěstovat na balkoně nebo parapetu) a řebříčku. Napravuje nepravidelnou a bolestivou menstruaci, mírní klimakterické potíže, tlumí gynekologické záněty. Dámské sedací koupele v těchto bylinkách jsou natolik léčivé, že váš gynekolog bude nejspíš překvapeně kroutit hlavou, jak se vaše situace vylepšila. 

Bylinek s blahodárnými účinky je mnohem víc, a pokud vás přírodní cesta uzdravení láká, brzy vám přineseme další tipy, jak se díky přírodě obejdete bez lékárny.
 

Aktuálně