Přejít k hlavnímu obsahu
Proměňte svůj životní styl ve zdravý. S Výzvou 211
8. 9. 2020
Zdravý životní styl

Proměňte svůj životní styl ve zdravý. S Výzvou 211

Toužíte po změně životního stylu? Chcete začít žít zdravě? Proč ne? Pojďme na to!

Samozřejmě to nepůjde samo ani den ze dne, ale stačí trochu chuti, vůle, výdrže a motivace, a proměna téměř kouzelná může přijít. Třeba vám pomůže i naše Výzva 211.

Není potřeba se do všeho vrhat po hlavě. Lépe začít pěkně krok za krokem. Třeba začít den zdravou snídaní. Ostatně, dobře a zdravě se nasnídat je tím nejlepším odrazovým můstkem do každého nového dne. Když dáte svému po noci vyhládlému tělu dobrou snídani, ovlivní to pozitivně celý váš den.

Začněte den zdravou snídaní

Posnídejte v klidu, beze spěchu a vnějších ruchů, bez televize, s trochou příjemné hudby. Dopřejte si jídlo bohaté na bílkoviny, s vlákninou a vhodnými sacharidy. Zapomeňte na drastické diety. Kdo má rád maso, ať si dopřeje kvalitní libovou šunku s celozrnným pečivem, vybírat můžete z množství sýrů, žervé či jogurtů, zasytí i vajíčka. A pijte. Nejlépe neslazený čaj, čistou vodu nebo džus z čerstvého ovoce.

Prožijte večer bez televize a mobilu

Poté, co změníte start do nového dne, změňte i jeho závěr. Zkuste večer bez televize. Že je to něco nepředstavitelného? Ale kdeže… Místo posezení na gauči vyrazte na podvečerní procházku. V případě počasí ve stylu, že by ani psa nevyhnal, sáhněte po některé ze starých her. A zapojte do nich i své děti. Možná vás překvapí, kolik zábavy se dá užít u „obyčejného“ Člověče nezlob se nebo u karet. A takový scrabble zase potrápí vaše „šedé buňky mozkové“, jak říkával proslulý detektiv Hercule Poirot.

A když už je řeč o klidném večeru bez televize, zkuste odložit i svůj mobil. Nejlépe někam do šuplíku. Věřte, že v deset večer už žádné maily vyřizovat nemusíte. Místo toho sáhněte po knize nebo si s partnerem nalijte sklenku vína a zavzpomínejte. Oživit vzpomínky pomohou i fotografie ze společných dovolených, z dob, kdy vaše děti byly opravdu ještě dětmi.

Hýčkejte své tělo

Zkrátka dělejte si dobře. Jak na to? Hýčkejte své tělo, trochu se rozmazlujte. Dopřejte si tu a tam saunu, masáž, návštěvu wellness. Věřte nebo ne, na začátku to může být jen pár drobných krůčků, malých změn, ale na konci velká změna životního stylu.

Vyrazte na kole. Klidně i na koloběžce

Česko je pro cyklisty zemí zaslíbenou – je doslova protkané tisícovkami kilometrů cyklostezek a cyklotras. Tak proč neporazit lenošení a neudělat něco pro své zdraví? Šlápněte do pedálů a poznejte krásy Česka ze sedla kola. Dostanete se i tam, kam by vás auto nedovezlo. A pokud nemáte kolo, vyrazte klidně i na koloběžce nebo na bruslích. Každý pohyb se počítá.

Na začátku snahy něco změnit stačí opravdu málo. Místo použití výtahu občas vyběhnout dvě patra schodů, jindy si místo sladkého zákusku dát jablko. A důležité je vydržet. „Pro mě je to jasné. Místo prefabrikovaných potravin opravdové jídlo, místo televize noční obloha a místo zběsilého životního tempa klidná procházka lesem. To je můj klíč ke zdravějšímu životu. Je jednodušší, než se zdá,“ prozradila herečka Barbora Seidlová, která se stala tváří Výzvy 211.

Připojte se i vy

A přijměte Výzvu 211, která odstartovala 1. září a potrvá do 31. října 2020. Zapojte se a můžete vyhrát i hodnotné ceny. Více informací najdete na adrese: https://www.vyzva211.cz/.

Aktuálně