Přejít k hlavnímu obsahu
Dominika Girethová
10. 2. 2022
Zdravý životní styl

Rozhovor: Dominika Girethová

Fitness trenérka, výživová poradkyně, ale také tanečnice a Dívka ČR 2016. To vše je Dominika Girethová. Má pozoruhodně široký záběr a „nebojí se ho použít“, když pomáhá svým klientům překonat překážky na cestě ke zdravému životnímu stylu.

  • Jste velmi aktivní. Představte se nám raději sama, abychom něco nevynechali.

Moje spojení se sportem začalo už ve 4 letech, kdy jsem začala závodně tančit show dance. Postupem času to byl můj život, později i moje práce. Zhruba 6 let jsem učila děti od 4 do 15 let tančit a projevovat se na soutěžních prknech. 
Poté jsem chtěla do lidského pohybu proniknout více a zjistit si něco o cvičení jako takovém. Brzy se cvičení stalo mou další vášní a také mou každodenní rutinou. Kromě gymnázia a taneční konzervatoře jsem tedy studovala i obor fitness instruktor a výživové poradenství, což je teď vlastně můj denní chléb. 

Krom toho o víkendech tančím v muzikálech a ve volných chvílích působím v různých projektech – například se snažím vzdělávat děti a učitele na základních školách o zdravé stravě a pohybu. 

Někdy také vedu různé skupinové lekce. 
No, není toho málo, ale všechno toto mě vystihuje a nemohla bych žádnou oblast vynechat, protože mě vše naprosto naplňuje a velmi baví. 

  • Kdo jsou vaši klienti?

Záběr, co se týče mojí klientely, je dosti široký. Nikoho nechci odmítnout, protože každý klient potřebuje s něčím pomoct. Je mi „jedno“, jestli přijde třeba mladý sportovec, maminka po porodu nebo senior. Cílem je, aby se každý jedinec cítil ve svém těle lépe a hlavně zdravě. Mám ráda výzvy, a proto mě rozmanitost mé práce tak baví.

Obecně se dají moji klienti rozdělit na dva typy. 
Klient A: Vím jak na to, teorii znám, ale jsem líný a hledám výmluvy. Takovým lidem pomůže vedení – trenér, poradce, parťák na cvičení, nebo dokonce podpora celé rodiny. 
Klient B: Mám chuť a silnou vůli, ale nevím jak na to. Těmto lidem stačí jednou za čas konzultace a nějaké to proškolení nebo plán a potom už zvládají vše sami.

  • S čím svým klientům pomáháte?

Většinou lidé přicházejí s dlouhodobými bolestmi například bederní páteře, různých kloubů a s nezdravým držením těla. Nebo třeba mají za cíl jen zhubnout, stejně si ale po několika lekcích pochvalují i lepší pocit po těle z pohledu držení páteře a zapojení hlubokého stabilizačního systému. To je podle mě ten hlavní benefit zdravého a správného cvičení. 

DOMINIKA RADÍ
Jak začít a jak u toho vydržet

Rozhodně postupně! Nikdy není dobré začínat hned u extrému a skákat do celého procesu po hlavě. Udělejte si plán, poproste někoho o pomoc – trenéra či kamaráda – nebo si třeba vyzkoušejte různé sporty nebo skupinové aktivity, abyste zjistili, co vás baví a jen tak nepustí. 

Musíme také umět rozlišit výstup z komfortní zóny a nějaké to nepohodlí od situace, kdy se do aktivity vyloženě nutíme a kdy nám to nic neříká. U toho člověk logicky moc dlouho nevydrží. 

Myslím si, že si každý musí dát ruku na srdce a objektivně zhodnotit, jak se o své zdraví stará, a podle toho jednat. Ano, sport a zdravá strava stojí čas a peníze, ale přinese nám tolik výhod, že na tento diskomfort nakonec zapomeneme. Ostatně ta nejlepší investice je do vlastního zdraví, nemyslíte? 

Někdo potřebuje zapracovat na stravě, někdo na pohybu, někdo na obojím. Rozhodně doporučuji vyhledat odbornou pomoc nebo se vzdělávat z ověřených zdrojů. Zájemcům můžu poslat různé odkazy nebo doporučení na trenéry a výživové poradce. 

Všem tak jako tak doporučuji, ať na sebe prostě nekašlou a starají se o sebe. Vaše tělo vám to jednou v dobrém vrátí. Přeji vám mnoho splněných cílů a motivace. Mějte se krásně!
 

Dominika Girethová: Jak se dostat do formy a jak vůbec začít?
Více typů od Dominiky najdete na záznamu vysílání, které proběhlo 3. 2. 2022 na Facebooku Zdraví jako vášeň.
Dominiku můžete také kontaktovat přímo. 
 

Aktuálně