Přejít k hlavnímu obsahu
Nechte se namazat
29. 8. 2023
Zdravý životní styl

Rozhovor: Nechte se namazat

Pokud si dopřáváte masáže, možná jste se už setkali se žlutou tubou, která skrývá intenzivně vonící emulzi, díky které se vaše promasírované svaly dočkaly uvolnění a osvěžení. Co je zač tahle „mastička“?

Zmiňovaná „žlutá tuba“ nese název Muay, ale kdo ji používá, jí asi říká thajská mast. Původně si ji někdo přivezl právě z Thajska a nejspíš se věnoval thajskému boxu. Zeptali jsme se na ni maséra Adama Tahy, který se věnuje masážím už hezkou řádku let a má s emulzí osobní zkušenost. Až na vás při masáži masér či masérka vytáhnou „žlutou tubu“, budete vědět, že se můžete těšit na účinnou regeneraci.

  • Co je takhle pronikavě vonící mast vlastně zač? Odkud pochází? Je to jen pro maséry?

No, není vlastně v prvé řadě určena pro maséry. Je to mast, kterou si někdo přiveze z Thajska, ale dá se u nás normálně koupit třeba v lékárně. Začal jsem ji pro sebe používat, když mě bolelo rameno, protože jsem si natáhl šlachy a svaly. Ke mně do posilovny chodil klučina, který se věnoval bojovému umění, thajskému boxu a všelijakým takovým „omlacovacím“ praktikám. A on mi doporučil na bolavé rameno tuhle mast. Ti bojovníci ji používají po tréninku, po zápasu, protože mají pochopitelně dost bolavé svaly. Můžu potvrdit, že umožňuje skvělou regeneraci a zmírňuje bolest svalů. Od té doby jsem ji nepřestal používat.

  • Když je to v prvé řadě pro „bojovníky“, jaký to má přínos pro masáž?

To, že stačilo, abych to párkrát aplikoval s mírnou masáží a rameno se znatelně uvolnilo, a hlavně přestalo bolet, mě přivedlo k tomu, abych to využil dál. Protože vedle práce trenéra v posilovně taky masíruji, nabídl jsem to k vyzkoušení klientům. Ze začátku kamarádům, a když se to, jak se říká, potkalo s pozitivním přijetím, tak i ostatním. Když měli záda, šíji nebo v podstatě cokoli zablokované, zkusil jsem na konci masáže použít tuhle mast a dostavily se neskutečně dobré výsledky. Už druhý den cítili uvolnění zablokovaných partií.

  • Jak s krémem zacházet? Je potřeba při používání dávat na něco pozor?

Jednak z hlediska klienta je potřeba se ujistit, že není na něco alergický. Z tohoto důvodu už používám při masáži výhradně parafínový olej, který je na masáž ideální a bezpečný. A protože tohle je silný koncentrovaný prostředek, musí se pochopitelně používat s mírou. Musím zvážit i použití u někoho, kdo je fotosenzitivní a má jemnou kůži. 
A pak, z druhé strany nahlídnuto, si musí dát pozor samotný masér. Na to už mě upozorňoval při doporučení masti zmíněný „bojovník“. Velmi, ale opravdu velmi důkladně je potřeba umýt si ruce. Pokud mast zůstane na rukou, může to podráždit jemnou kůži mezi prsty. Zvlášť zdůrazňoval situaci se záchodem. Jako si člověk po použití WC myje ruce, tak v případě téhle masti si musí pořádně umýt ruce i před použitím.  

Protože mám velmi dobré zkušenosti jak s mastí, tak s olejem, který vedle masti vyrábějí, tak už místo různých olejíčků, které jsem dříve používal, mám pro klienty připravený parafínový olej pro ty senzitivnější a pro ostatní parafínový olej, do kterého přimíchávám pár kapek Muay. 

  • Podle vaší mohutné postavy vás nejspíš lidí vidí jako vrcholového kulturistu. Nemají klienti s křehčí konstitucí obavy svěřit se vám do rukou?

Pravda je, že když dorazila na masáž jedna subtilní paní, tak hned ve dveřích řekla: „Já jdu domů. Vy jste hrozně velkej a já se bojím, že to nepřežiju.“ Nicméně překonala úlek a dopadlo to pochopitelně dobře. Není to o síle. Ta se hodí v určitých momentech, kdy je potřeba přitlačit, ale když máte dobrou techniku, není potřeba kdovíjaká sílu. Lidé, co ke mně chodí, mají i špatné zkušenosti odjinud. Když musí tři dny po masáži polykat brufen, tak to znamená, že masáž neproběhla tak, jak by měla.
 

Aktuálně