Přejít k hlavnímu obsahu
Sanitka přání
22. 12. 2023
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Rozhovor: Sanitka přání

Co se skrývá za názvem Sanitka přání, nám v rozhovoru vysvětlí předseda stejnojmenného spolku Mgr. Igor Kytka. Zjistíte, jak se můžete do tohoto projektu zapojit a podpořit tak pozitivní věc.

  • Na co je zaměřený projekt Sanitka přání? Co je jeho cílem? 

Sanitka přání je určena lidem v terminálním stadiu onemocnění, kteří jsou odkázaní na lůžko, i těm, kdo mají z jiného důvodu velmi omezenou pohyblivost a nemají možnost si v rámci svých možností přání splnit. Je to služba pro všechny věkové kategorie. Klientům umožňuje splnit jedno přání, které je pro ně běžnými dopravními prostředky nedostupné. Zvlášť v závěru života se lidé chtějí rozloučit se svými blízkými i s místy, která pro ně byla důležitá a s nimiž je pojí silné osobní zážitky.

  • Co může udělat ten, kdo má o splnění přání zájem?

Postup je snadný – stačí vyplnit formulář s popisem přání na našich webových stránkách www.sanitkaprani.cz. Žádosti se následně ujme naše koordinátorka Lucie a domluví se zájemci vše potřebné. Formulář nemusí vyplňovat přímo klient, může to za něj udělat někdo z rodiny či pečující osoba. Důležité ovšem je, aby to bylo klientovo přání. Společně se hledá vhodný termín pro splnění přání. Některá přání kvůli vážnému zdravotnímu stavu nesnesou odklad, jiná plánujeme i měsíce dopředu.

  • A co může naopak udělat ten, kdo chce vaši činnost podpořit?

Pokud by Sanitku přání chtěl někdo ze čtenářů podpořit, nejjednodušší cestou je zaslání příspěvku na náš transparentní účet 2002444755/2010. Odkaz je uveden rovněž na našich webových stránkách. Sanitka přání funguje jen díky darům jednotlivců a firem, takže i malý finanční příspěvek je pro nás důležitý. A pokud by se k nám chtěl někdo přidat, na jaře příštího roku budeme také rozšiřovat skupinu našich dobrovolníků-zdravotníků, kteří doprovází klienty na cestách za jejich přáními. 

  • Který příběh vás za dobu, co projekt běží, nejvíce zaujal?

V paměti mám asi nejsilněji otisknuté hned to první přání, které jsme téměř před rokem jako tým Sanitky přání v České republice realizovali. Byl leden, venku sněžilo tak, že člověk nepoznal, kde končí zem a začíná nebe. Pana Josefa jsme vezli z domova seniorů do jeho rodného domu, kde na něj čekala početná rodina, která pro něj připravila krásnou oslavu narozenin. Cestou jsme se ještě zastavili v kostele, kde jako mladý kluk sloužil jako ministrant.

Každý člověk má jiný životní příběh a podle toho také vybírá své přání. Síla jednotlivých přání spočívá v intimním prožitku a společně strávených chvílích spíš než v adrenalinových či jinak efektních zážitcích. Ale ať už se jedná o malé či velké přání, jsem rád, že se můžeme podílet na jejich splnění.
 


Autor: Pavel Vejvoda, šéfredaktor portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně