Přejít k hlavnímu obsahu
echinacea
16. 11. 2022
Zdravý životní styl Podzimní vášeň pro imunitu

Rytíř vaší imunity – echinacea

Je tu období, kdy ranní mlhy a výrazné ochlazení prověří vaši imunitu i odolnost vůči chladu. Když už se o vás rýma pokouší, saháte raději po přírodních prostředcích? A znáte echinaceu čili třapatku?

Echinacea purpurea neboli třapatka nachová je v posledních letech u nás Evropanů velmi populární léčivkou. Při našem životním stylu není divu. Naše imunita je totiž celkově dost oslabená a její posílení patří do hlavní pracovní náplně této překrásné rostliny. 

Pochází ze Severní Ameriky a roste v bohatě kvetoucích trsech. Kvete od začátku léta až do konce září v mnoha barevných variantách. Tuto květinu miluje také hmyz, kterému dopřává množství kvalitní potravy. 

Původní obyvatelé Severní Ameriky jí říkali sluneční klobouk a po celá staletí ji používali k hojení nejrůznějších ran, proti infekcím, ale také při hadím uštknutí.
Bledé tváře její léčivé vlastnosti poznaly až koncem 18. století a pro tvar květů ji pojmenovaly „indiánská šiška“. Potom byla používána úplně na všechno – na spálu, syfilis, malárii, otravu krve i záškrt. Po zavedení antibiotik její sláva ve Spojených státech pohasla. 

echinaceaEchinaceu je dobré užívat v zátěžovém období, kdy na svou imunitu klademe vysoké nároky, jako třeba při příchodu chladných podzimních dní s virózami a respiračními onemocněními. V takovou chvíli jde o preventivní užívání. A tady pozor! V žádném případě by se neměla užívat dlouhodobě nebo ve větších dávkách, než je určeno, protože by to mohlo vést k opačnému účinku, než je posílení imunity.
Doporučujeme echinaceu „nasadit“ ve chvíli, kdy cítíme počínající nachlazení, virózu či jiné zdravotní problémy tohoto typu.
Echinacea je také skvělou volbou pro všechny, kteří jsou vystaveni trvalému stresu nebo mají oslabený organismus.
Nikdy ale nezapomínejte na její správné užívání. Užívejte 5–6 dní a pak si dejte přestávku 2 dny, po kterých můžete zase pokračovat. Tuto kúru si můžete dopřát na 5–6 týdnů.
Kdybyste echinaceu užívali výrazně déle, je možné, že se účinky byliny zcela vytratí. To proto je správné dávkování tak důležité.

Tak jako celou řadu jiných bylin, také echinaceu si musí odepřít nastávající maminky.
Není vhodná ani pro pacienty se systémovým a autoimunitním onemocněním, jako je například roztroušená skleróza, lupus, revmatoidní artritida, lupénka apod. 

Pro nás ostatní je echinacea velkým pomocníkem při zvládání zimního období a oslabeného organismu
 

Aktuálně