Přejít k hlavnímu obsahu
imunita
23. 9. 2021
Zdravý životní styl

S přicházejícím podzimem je ten pravý čas na posílení imunity

Možná jste si ještě ani neuvědomili, že právě prožíváme poslední letní dny. Ačkoli po ránu už je změna na kůži pěkně cítit a večer se pomalu, ale jistě stmívá čím dál dřív. Užívejte si konec léta, ale zároveň začněte přemýšlet o tom, jak své tělo připravit na přicházející podzim. Silná imunita bude jistě zapotřebí, proto pro vás máme pár rad, na co se zaměřit při posilování obranyschopnosti organismu.

Co můžete udělat pro posílení imunitního systému?

V první řadě je potřeba si uvědomit, že imunitní systém je řada věcí dohromady, které musí fungovat, aby mohl celek plnit svou funkci – tedy ničit bakterie a viry, které napadají organismus. Je zapotřebí rovnováha a ta by měla být i ve vašem životním stylu.
Asi každého z nás v této souvislosti napadne otázka: Co tedy dělat? Jak lze do tohoto systému úspěšně zasáhnout a podpořit ho? Máte zlepšit stravu, brát vitaminy, sportovat nebo pomohou bylinky? Všechny odpovědi jsou správné. A neodmyslitelnou, velmi důležitou součástí zdravě fungující imunity je také psychické zdraví a duševní pohoda.
 

Vaší první obrannou linií je, jak už jsme zmínili, zdravý způsob života. Dodržování obecných pokynů pro dobré zdraví je prvním krokem, který můžete udělat, abyste přirozeně posilovali svůj imunitní systém. 

Stravovací návyky

Armáda vašeho imunitního systému pochoduje v břiše. To je centrem imunitních odpovědí a vy byste měli dbát především na to, aby bylo vždy plné zdravých, dobrých a výživných potravin. Pro zdravou imunitu je nejlepší úplně obyčejná pestrá strava. 
Některé konkrétní rizikové dietní faktory, jako jsou vysoce průmyslově zpracované potraviny nebo vysoký příjem cukru, budou mít na váš imunitní systém nepříznivý vliv. Existují také důkazy, že nedostatek určitých vitaminů a stopových prvků – například zinku, selenu, železa, mědi, kyseliny listové a vitaminů A, B6, C a E – mění imunitní odpovědi u zvířat.
U lidí zatím výsledky výzkumů ukazují, že strava bohatá na vitaminy, minerály a živiny v přirozené formě je přesně to, co vaše imunita pro posílení své funkce potřebuje, a nemá smysl užívat víc než jeden vitamin nebo multivitamin denně v podobě pilulek či kapslí zakoupených v lékárně.

Snížení míry stresu

Moderní medicína si je vědoma úzce propojeného vztahu mysli a těla. Široká škála onemocnění, včetně žaludeční nevolnosti, kopřivky, a dokonce i srdečních onemocnění, je spojena s účinky emočního stresu. 
Obvykle ale nejde o náhlý, krátkodobý stres, spíše se jedná o časté vystavování se zátěžovým faktorům, které je známé jako chronický stres. Bývá to stres způsobený vztahy s rodinou, přáteli a spolupracovníky nebo trvalými, zejména pracovními výzvami. 
 

Stále trvající a nepřerušovaný stres si vybírá daň na imunitním systému. Proto byste do svého života měli zařadit chvíle aktivního či pasivního odpočinku a naučit se relaxovat. Bez toho vaše tělo nebude nikdy úplně zdravé.

Fyzická aktivita

Pravidelné cvičení je jedním z pilířů zdravého života. Zlepšuje kardiovaskulární zdraví, snižuje krevní tlak, pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost a chrání před různými nemocemi. Stejně jako zdravá strava může cvičení přispět k celkovému dobrému zdraví, a tedy ke zdravému imunitnímu systému.
Nejdůležitější ovšem zůstává, abyste se při tom, co děláte, cítili dobře. Nemá smysl popíjet bylinkový čaj, pokud vám nedělá dobře na žaludek. Není žádným přínosem,      když budete zůstávat venku jen v tričku a bude vám zima, a to vše v domnění, že tím posilujete svou imunitu. Mnohem lepší je se teple obléct a bránit se tak nachlazení. 
A stejné je to i s dodržováním ostatních doporučení. Držte se jich, ale nic se nesmí přehánět. 
 

Jaké doplňky imunita přivítá

Pokud se chcete pustit do podpory své imunity a přemýšlíte, po jakých doplňcích stravy se poohlédnout, co začít s těmi nejoblíbenějšími?

Mezi ty nejúčinnější patří vitamin C, vitamin D3, betaglukan, hlíva ústřičná nebo rakytník.

Aktuálně