Přejít k hlavnímu obsahu
elektronická komunikce
13. 5. 2021
Na zdraví se musí chytře

Šetřete čas. Komunikujte se zdravotní pojišťovnou elektronicky

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR připravila pro své klienty propracovaný systém elektronické komunikace, díky kterému nejsou nuceni navštěvovat klientská centra. Pojďme se podívat, jak to celé funguje.

Základem je webový portál E-komunikace. Jeho prostřednictvím registrovaní pojištěnci, plátci, smluvní zdravotnická zařízení a také zpracovatelé účetnictví mohou pohodlně komunikovat a využívat dostupných služeb online. Tím pádem nejen odpadá nutnost osobní návštěvy klientského centra, ale navíc je možné využívat služby ZP MV ČR kdekoli a kdykoli, a to v režimu 24/7.

Jaké informace na portálu klienti najdou? Mimo jiné:

  • dobu trvání zaměstnání nebo samostatně výdělečné činnosti, 
  • jaké výkony zdravotní péče za ně ZP MV ČR hradila a jakým zdravotnickým zařízením,
  • předepsané a pojišťovnou uhrazené léky, popř. přidělené zdravotnické prostředky,
  • možnost podání přehledu OSVČ. 

Jde to i přes smartphone

Pro ty, kteří dávají přednost používání chytrého telefonu, je připravena mobilní aplikace nazvaná ZP211. Ta nabídne nejen všechny služby a funkce portálu E-komunikace, ale dokonce ještě něco navíc. Například SOS volání v nouzi či zaslání výpisu z Karty života přímo prostřednictvím SMS. Jinak aplikace standardně obsahuje:

  • kartu s údaji o rodinné anamnéze, alergii, užívaných lécích či prodělaných operacích a úrazech,
  • zdravotní deník, který připomíná doporučené termíny očkování, pravidelných preventivních prohlídek i screeningové programy,
  • údaje o lékařích, kteří mohou být propojeni s termíny ve zdravotním deníku atd.   

Využijte tedy výhod moderních technologií, které vám umožní být neustále online se zdravotní pojišťovnou. Všechny důležité informace jsou tak pro uživatele k dispozici kdykoli a prakticky ihned, aniž by museli někam cestovat.  

Jak se přihlásit do E-komunikace

  1. Požádáte o přístupové údaje (jsou shodné s přihlašovacími údaji do mobilní aplikace ZP211), pokud jste pojištěnci, použijete k tomu jednoduchý online formulář.
  2. Přihlásíte se pomocí těchto identifikačních údajů a poté potvrdíte souhlas komunikovat s pojišťovnou touto cestou. 
  3. Budete vyzváni ke změně hesla. 

Aktuálně