Přejít k hlavnímu obsahu
SA uzlík
Prevence Od hlavy k patě

Sinoatriální uzlík jako udavač rytmu srdce

Víte, co způsobuje, že nám pravidelně a správně tluče srdce? Je to malinkatý uzlík v pravé předsíni, který je klíčovou strukturou srdce.

Přirozený kardiostimulátor 

Sinoatriální uzlík, známý také jako SA uzlík, hraje zásadní roli při regulaci srdečního rytmu. Nachází se v pravé předsíni srdce, blízko místa, kde horní dutá žíla ústí do předsíně. Jeho hlavní funkcí je generování elektrických impulsů. SA uzlík je totiž takovým přirozeným kardiostimulátorem srdce. Vytváří elektrické impulsy, které iniciují srdeční tep. Tyto impulsy se šíří přes předsíně a poté do komor, což způsobuje, že se srdce stahuje a pumpuje krev. Tento proces určuje rychlost a pravidelnost srdečních tepů.

Význam SA uzlíku pro naše zdraví

Normální fungování SA uzlíku je klíčové pro udržení pravidelného srdečního rytmu. Poruchy v jeho činnosti mohou vést k různým srdečním arytmiím, jako je například sinusová tachykardie (zrychlený srdeční rytmus), sinusová bradykardie (zpomalený srdeční rytmus) nebo sinusová arytmie (nepravidelný srdeční rytmus). Při poruchách činnosti SA uzlíku je třeba navštívit kardiologa, který může doporučit různé zásahy k úpravě srdeční činnosti, včetně implantace kardiostimulátoru (tzv. budíku), který pomáhá regulovat srdeční rytmus. 

Jak poznáte, že vám srdce nebije správně?

Je důležité včas rozpoznat příznaky, které mohou naznačovat, že váš srdeční rytmus není v pořádku. Patří mezi ně:

  • Nepravidelný srdeční tep. Takzvané arytmie jsou často prvním signálem problémů se srdcem. Můžete pociťovat bušení, vynechávání tepů nebo nepravidelný rytmus. Tyto pocity mohou být sporadické nebo trvalé.
  • Závratě a mdloby. Mohou být důsledkem nedostatečného průtoku krve do mozku. Vážné a opakující se závratě nebo mdloby je třeba konzultovat s lékařem.
  • Dušnost. Zadýcháváte se při chůzi do schodů více než dříve? Nedostatek dechu, zejména při fyzické aktivitě, může být příznakem srdečních problémů. Pokud srdce nedokáže efektivně pumpovat krev, může dojít k nahromadění tekutiny v plicích, což způsobuje dušnost.
  • Únava a slabost. Chronická únava a slabost, které nelze vysvětlit jinými příčinami, mohou být způsobeny nedostatečným zásobením těla kyslíkem a živinami kvůli špatnému výkonu srdce. Pokud se cítíte neustále unavení i po dostatečném odpočinku, vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Bolest na hrudi. Bolest nebo tlak na hrudi mohou být známkou srdečních potíží, jako je angina pectoris nebo infarkt myokardu. Bolest může vystřelovat do paží, zad, krku nebo i čelisti. Tento symptom vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.
  • Otoky. Otoky zejména dolních končetin mohou být způsobeny hromaděním tekutin v těle v důsledku srdečního selhání. Tento stav vzniká, když srdce není schopné efektivně pumpovat krev, což vede k zadržování tekutin.

Nepodceňujte prevenci srdečních onemocnění

Pro prevenci srdečních onemocnění je zásadní zdravý životní styl, tedy především pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava, udržování optimální hmotnosti, nekouření a kontrola krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Pravidelné preventivní prohlídky a sledování srdečního zdraví vám mohou pomoci předejít vážným komplikacím a udržet vaše srdce v dobré kondici.

Přispějeme vám na preventivní vyšetření EKG


Vaše zdravotní pojišťovna 211 přispívá z Fondu prevence až 500 Kč na preventivní vyšetření EKG (elektrokardiografie), které slouží k odhalení případných poruch srdečního rytmu, poškození srdečního svalu apod., a to pojištěncům mladším 40 let. (Od 40 let je vyšetření EKG součástí pravidelné hrazené preventivní prohlídky jednou za čtyři roky.) Máte-li podezření, že by vaše srdce nemuselo fungovat správně, využijte této možnosti a nechte se preventivně vyšetřit! Nemoci srdce a oběhového systému jsou totiž dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Vyšetření EKG může kardiovaskulární choroby odhalit v raném stadiu, kdy je lze vyléčit nebo zmírnit jejich průběh režimovým opatřením a léky. 


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně