Přejít k hlavnímu obsahu
Ostruha na patě
17. 11. 2023
Nemoci Od hlavy k patě

Ostruha na patě: když bolí každý krok

Cítíte bolest pod patou, zejména při chůzi nebo delším stání? Možná vás trápí patní ostruha, bolestivé onemocnění spojené se zánětem tkáně.

Na vině může být přetížení i nadváha

Patní ostruha, známá také jako plantární fasciitida, je stav, při kterém dochází k zánětu plantární fascie, což je silný pás tkáně spojující patu se šlachou přední části nohy. Při přetížení chodidel nedochází k dostatečnému okysličení tkáně a odvodu odpadních látek a dochází k tzv. ischemickému zánětu. V patě pak probíhá pomalý růst kalcifikace (tvorby kostěného výběžku) a vznikne právě tzv. patní ostruha.

Ostruhy na patách vznikají většinou jako důsledek nadměrného zatížení nohou, včetně přetížení při sportu, nošení nesprávné obuvi, nadváhy nebo špatného držení těla. Svou roli mohou hrát i genetické faktory. Symptomy mohou zahrnovat bolest a citlivost v oblasti paty, která může být nejvýraznější ráno po probuzení nebo po dlouhém odpočinku. Bolavé paty se mohou ozývat při delší procházce nebo běhu, bolest může vystřelovat do chodidla nebo naopak po Achillově šlaše do lýtka.

Jak se patní ostruha léčí

Dlouhodobá, neustupující bolest pat vás přivede k lékaři, který diagnózu stanoví buď pomocí rentgenu, nebo ultrazvuku. Léčba ostruhy na patě je v první řadě konzervativní. Základem je opustit nebo alespoň maximálně omezit činnosti, které bolest způsobují – například vytrvalostní běžci si musejí dát pauzu v tréninku. Na řadě je odpočinek, ledování, nošení vhodné obuvi nebo speciálních vložek do obuvi, terapeutické cvičení a protahování. Lze využít léky, jako masti a tablety, nebo injekční obstřiky na tlumení bolesti či zánětu. V některých případech může lékař předepsat laserovou léčbu, terapeutický ultrazvuk či magnetoterapii. 

Operace patní ostruhy

Přestože většina případů plantární fasciitidy reaguje na konzervativní léčbu, v pokročilejším stádiu je nezbytné chirurgické řešení. Cílem operace je odstranění výrůstků spolu s částečným odříznutím vazivových struktur v okolí patní kosti. Operace se dnes provádí endoskopicky, což je méně invazivní zákrok oproti původní metodě s velkým řezem a odseknutím ostruhy. Několikatýdennímu používání berlí se však nevyhnete. Některá zdravotnická zařízení nabízejí také léčbu růstovými faktory z krevní plasmy.

Jak si můžete od bolestivých pat ulevit sami:

  • Omezte zátěž a dlouhé stání, více odpočívejte.
  • Noste gelové nebo pěnové vložky do bot, které tlumí nárazy.
  • Máte-li nadváhu, upravte svůj životní styl a pokuste se shodit pár kil.
  • Pravidelně protahujte lýtkové a chodidlové svaly.
  • Cvičte chodidla s molitanovým nebo masážním míčkem s bodlinkami.
  • Choďte na masáž nohou.

Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně