Přejít k hlavnímu obsahu
slizniční imunita
6. 1. 2021
Zdravý životní styl

Slizniční imunita

Zvládnete udržovat permanentně v čistotě 10 průměrně velkých obýváků? Takovou plochu se snaží uchovat bez nežádoucích nečistot náš imunitní systém. Konkrétně sliznice.

Na čem sliznice pracují 

Vstupní branou do našeho těla jsou sliznice, a to nejen pro prospěšné elementy. Drží přední linii obrany proti nepřátelům útočícím na naše zdraví. Není snadné si to představit, ale všechny dohromady mají cca 300 m2. Na téhle ploše svádí rozsáhlý a lítý zápas s útočníky v podobě škodlivých bakterií, kvasinek, plísní a virů. 
Sliznice plic, nosu a nosohltanu a v největší míře střev vytváří fyzikální bariéru, která je v podstatě třídicí linkou, jež posílá vše na místo určení. A v případě potenciálně patogenních bakterií a jiných špatností je to na cestu k likvidaci.

Nekomplikujte sliznicím práci

Sliznicím dýchacích cest a plic ztěžuje život znečištěný vzduch a samozřejmě kouření, které je zbytečně zatěžuje a oslabuje.
Pozor si musíme ve velké míře dávat na zanedbávání střev, protože na sliznici střeva se nachází až 70 % imunitních buněk. Když se budeme o střevo dobře starat, imunita nám to vrátí. Chce to zkrátka přemýšlet, než něco pošleme dolů. Nezapomínejme také, že nerovnováhu ve střevech mohou způsobit i léky. Jsou to například prokinetika, laxativa a antibiotika. Pomáhají nám se zdravotním problémem, ale pozor, musíme myslet na to, že mohou zároveň nárazově úplně vymýtit přirozenou střevní mikroflóru.

Pomáhejte sliznicím s úklidem

Když někdy odbydeme úklid obýváku, tak se nic moc nestane, ale třídicí práci sliznic raději podporujme, aby mohly každý den podávat dokonalý výkon. Takže, i když to slyšíte ze všech stran, nekuřte. Chcete s tím pomoct? Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR vám nabízí příspěvek na pomoc s odvykáním. A co se týče střev, vyhněte se „dobrotám“, které jim komplikují život. Starověkému řeckému lékaři Hippokratovi se přisuzuje výrok, že všechny nemoci začínají ve střevech. Pomozte jim a zařaďte do každodenního jídelníčku probiotika a prebiotika – buď ve formě doplňků stravy, nebo v přirozené formě, jako je například kefír, kvašená zelenina, kimchi apod. Váš imunitní systém vám poděkuje.