Přejít k hlavnímu obsahu
Superpotraviny
11. 11. 2021
Jídlo

Superpotraviny

Dáte dohromady, jen tak z hlavy, seznam superpotravin? Možná ano. Ale neuškodí mít je pěkně přehledně na jednom místě. Podívejte se na naše kartičky, mohou se vám při přípravě zdravého jídla hodit.

Super, ultra, nej! V dnešní době jsme už vůči používání superlativ poněkud ostražití. Marketingová sdělení se jimi jen hemží. V případě superpotravin ale můžeme být v klidu. Vyskytnou se sice názory, že označení superpotravina je vlastně také marketingový tah, ale ti, kdo mají zdraví jako vášeň a aktivně se zajímají o to, jak jíst opravdu zdravě, s výrazem superpotraviny problém nemají. Ony jsou totiž doopravdy super.

Co jsou superpotraviny

Superpotraviny bereme jako protipól tzv. vysoce průmyslově zpracovaných potravin, které mají velký podíl na epidemii obezity a celkově nezdravém životním stylu. Označení superpotraviny se vztahuje na potraviny, které mají v přirozené podobě, v nezpracované formě, vysoký obsah důležitých prvků a živin. Najdeme v nich dostatek vitaminů, minerálů, antioxidantů, enzymů, proteinů a také esenciálních polysacharidů a esenciálních mastných kyselin. Tedy stavební kameny, které jsou nezbytné pro správnou funkci imunitního systému a celého těla vůbec. 

Pokud se snažíte, aby jídelníček přispíval k vašemu zdraví, nemusíme vám jednotlivé superpotraviny nijak zvlášť představovat. 
Může se vám ale hodit „ledničkový tahák“, který jsme připravili v podobě karet. Ty můžete vytáhnout, kdykoli se budete pouštět do přípravy jídla, které má být nejen dobré, ale hlavně zdravé.
Podívejte se, která zelenina, ovoce, oříšky, semínka a luštěniny jsou zahrnuty pod pojem superpotraviny. 
Karty stahujte ZDE:

superpotraviny


 

Aktuálně