Přejít k hlavnímu obsahu
diabetes
12. 11. 2021
Nemoci

Světový den diabetu

Již od roku 1991 je 14. listopad Světovým dnem diabetu. Proč právě tento den? Bylo to právě sto let od narození vědce, který se podílel na objevu inzulinu.

Jedná se o kanadského lékaře Fredericka Bantinga, který v roce 1922 objevil (spolu s Charlesem Bestem a Johnem Macleodem) léčebný význam inzulinu. O rok později za tento objev s kolegou Macleodem obdrželi Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu.
Smyslem Světového dne diabetu je připomínka tohoto závažného onemocnění a snaha obrátit pozornost k prevenci.

Počet nemocných se zvyšuje

Věnovat pozornost tomuto onemocnění je na místě. Podle rozsáhlé analýzy, kterou provedla Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, je vývoj onemocnění v České republice alarmující. Za posledních 5 let se počet pacientů zvýšil o 41,5 %. Na tom má velký podíl diabetes 2. typu, který je typickým příkladem civilizační nemoci. Tedy nemoci, které lze poměrně účinně předcházet. Podle odhadů tvoří lidé, kteří diabetem 2. typu onemocní na základě vrozených genetických předpokladů či v souvislosti s dalším onemocněním, jen pouhých 8 %. U zbylé většiny k onemocnění dochází především v souvislosti s kombinací zvýšené hladiny stresu a nevhodného složení stravy s vysokým energetickým příjmem při nedostatku pohybu. 

Další onemocnění

S diabetem se ve velké míře pojí i další onemocnění. Analýza ZP MV ČR dále uvádí: „Celkem 81 % klientů ZP MV ČR s diabetem trpí zároveň vysokým tlakem (hypertenzí). Nejčastější komplikací diabetu je ischemická choroba srdeční, trpí jí 19 % diabetiků registrovaných u ZP MV ČR, tedy více než 12 000 lidí. Dalších 6 %, tedy téměř 4 000 diabetiků registrovaných u ZP MV ČR prodělalo cévní mozkovou příhodu. Oční komplikace má více než 7 700 z diagnostikovaných diabetiků registrovaných u ZP MV ČR, což je 12 % nemocných.“
To je další důvod, proč při diabetu věnovat svému zdravotnímu stavu pozornost a nezapomínat na vyšetření.
 

Bonusy a příspěvky od pojišťovny

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR má připravené bonusy a programy na podporu chronicky nemocných, které mohou její klienti využít. Například Edukační pobyty pro diabetiky se těší značnému zájmu. Nabízí odborný program, který předkládá aktuální novinky (lázeňská péče, úhrada pomůcek, terapie, …) a praktické znalosti, které pomáhají pacientům, aby udrželi onemocnění pod kontrolou.
Pokud se vás onemocnění diabetem týká, využijte podpory, kterou vám vaše zdravotní pojišťovna v boji s touto nemocí nabízí. 
Pokud se s cukrovkou neléčíte, využijte příspěvek až 500 Kč na preventivní vyšetření hladiny glukózy v krvi.

Aktuálně