Přejít k hlavnímu obsahu
den leváků
13. 8. 2021
Duševní zdraví

Světový den leváků 13. 8.

Svůj světový den nemá tak úplně každý. Pokud neřešíte jako levák potíže, se kterými se v pravorukém světě potkáváte na každém kroku, nejspíš o tomto tématu ani moc nepřemýšlíte.

Den leváků připadá na 13. srpna. Možná to ani všichni leváci neví. A tak můžete někoho blízkého, kdo píše levou rukou, nečekaně překvapit malým dárkem. Nabízí se pořídit něco, co je speciálně vyrobené pro levoruké. Najděte si obchod či e-shop a vybírejte. V nabídce najdete běžné věci, u kterých si uvědomíte, co všechno může být pro leváka větší či menší překážkou. Nůžky, nože, škrabky na zeleninu a ovoce, otvíráky na konzervy, ale také plnicí pera se speciálním tvarem a hrotem, který se nezadrhává, pravítka, kde najdete nulu na opačném konci, než jste zvyklí atd. A nemusíte ani do specializovaného obchodu, protože i v běžném sortimentu najdete hudební nástroje a pracovní nářadí, se kterými si poradí právě jen leváci.


Dnes už je naštěstí pryč doba, kdy byla snaha leváky přeučovat, aby konečně psali tak jako všichni správně pravou rukou. Negativní pohled na leváky se táhne historií už od pradávna. Ve starověké Číně byla levá strana stranou zla. V Arabské kultuře bylo používání levé ruky při jídle považováno za nevhodné, vzhledem k používání levé ruky při osobní hygieně. Ve středověku leváctví a mateřská znaménka na levé straně těla dovedly "čarodějnice" až na hořící hranici.


Ale problémy se nenachází jen v historii. Ještě v druhé polovině 20. století tu stále byla oficiální snaha leváky přeučovat. To sebou nepřinášelo nic dobrého. Znamenalo to i závažné vývojové poruchy. Vždyť se jedná o umělé zasahování do přirozeného vývoje nervové soustavy, do přirozené orientace mozku. Přecvičování přineslo jako výsledek často potíže s motorikou, pomalejší psaní, nešikovnost apod.


Světový den leváků pomáhá s připomínkou a rozšířením povědomí, že leváctví je přirozená součást naší existence a vy si můžete v tento zkusit, jaké to je být levákem v pravorukém světě. Pijte kávu, česejte se, oškrabejte brambory, otevřete si vývrtkou víno, abyste si mohli připít na Den leváků. Ale všechno jen levou rukou.   
 

Aktuálně