Přejít k hlavnímu obsahu
vegeterian
1. 10. 2021
Zdravý životní styl

Světový den vegetariánství

Na první říjnový den připadá Světový den vegetariánství. Od konce sedmdesátých let 20. století má tento způsob stravování svůj den, aby se tak připomínalo téma, které dnes rozhodně není okrajové.

vegetarian symbolSmyslem Světového dne vegetariánství je přispět k rozšíření povědomí o přínosu vegetariánské stravy. Pokud můžete srovnávat, tedy pokud jste sedmdesátá léta zažili, jistě potvrdíte, že vnímání tohoto tématu se v dnešní době rozhodně silně proměnilo. Ne snad že by to byl přímý důsledek zavedení světového dne, ale pokud má něco zdravý základ a je to přínosné pro zdravý život, svou cestu si to najde. A pokud jste nezažili dobu, kdy vegetariánství bylo pro většinu lidí jakýmsi extrémem (byť často pozitivně vnímaným), stačí si uvědomit, jak je dnes tento způsob stravování nahlížen coby přirozená součást životního stylu. Těžko dnes najdete někoho, komu je potřeba vysvětlovat, co to vlastně to vegetariánství je. Doba, kdy nabídka pro vegetariány v restauračním zařízení zahrnovala pouze smažený sýr (v lepším případě ještě smažený květák), je naštěstí pryč. 

Je skvělé, že praktikovat vegetariánství lze v současnosti víceméně bez překážek, protože zdravotní přínos je neoddiskutovatelný. Úbytek hmotnosti, lepší trávení, snížení tlaku, snížení rizika srdečního onemocnění atd. 

vegetarian symbolAť už se rozhodnete, že se vzdáte konzumace masa úplně, nebo ji jen omezíte, každopádně to pozitivně pocítíte. Když usilujte o zdravý životní styl, a v souvislosti s tím řešíte otázky vlákniny, antioxidantů, vitaminů v přirozené formě atd., vegetariánské pojetí stravování poskytuje na všechny tyto otázky pozitivní odpověď. To stojí za zvážení. Co když jste ale masorádi a bez denního přísunu masa nedáte ani ránu? Zkuste podniknout alespoň jednodenní experiment a vyřadit maso z jídelníčku. A nemusí to být zrovna 1. října na Světový den vegetariánství.

Aktuálně