Přejít k hlavnímu obsahu
suchej únor
1. 2. 2021
Duševní zdraví

Také si zvolíte „čistokrevnej život“? Nebo aspoň únor?

Že je alkohol metla lidstva, vědí nejspíš všichni Češi. Jenže někteří, a není jich zrovna málo, nejenže berou tento fakt na lehkou váhu, ale dokonce vyloženě hazardují. Se svým fyzickým i psychickým zdravím, vztahy s blízkými nebo svou ekonomickou situací. I proto vznikl „Suchej únor“. Akce, která rozhodně stojí za zaznamenání.

Věděli jste, že:

  • více než milion Čechů – což je každý sedmý dospělý – se pohybuje za hranou rizikového pití? 
  • náš průměrný spoluobčan ročně vypije „úctyhodných“ 14,4 litru čistého lihu, což dokážou trumfnout už jen v Moldavsku a Litvě? 
  • podle odhadů nás společenské náklady nadměrného pití přijdou na zhruba 56 miliard ročně? 
     

Už jen z těchto několika děsivých údajů je zřejmé, že alkoholismus není něco, nad čím bychom měli jen tak mávnout rukou. Zvlášť v této nesnadné době, kdy, jak ukázala například studie Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost, lidé berou láhev do ruky ještě častěji než dřív.
Bojovat proti tomu se snaží mimo jiné Suchej únor, což je akce, za níž stojí stejnojmenná nezisková organizace. Pokouší se příjemnou a vkusnou formou upozorňovat na tenhle významný, přitom často podceňovaný problém. Především však nabízí každému z nás příležitost zjistit, jestli my ovládáme alkohol, anebo on nás.

Vyjádřete svůj postoj

Jak na to? Můžete samozřejmě abstinovat jen tak. Ideální ale bude, když se zaregistrujete na webu Suchej únor. (Můžete si vybrat tři varianty registrace. Jedna je zdarma, k dalším pak za poplatek dostanete třeba knihu, která vás měsícem „na suchu“ provede a najdete v ní spoustu zajímavých informací, aj.) Organizátoři na vaši registraci apelují především proto, že tím vyjádříte postoj: I vy se tak přihlásíte se k názoru, že je mimořádně důležité mít situaci ve vlastních rukou. A pak už jen potřebujete najít dostatek disciplíny, abyste démonu alkoholu dokázali po čtyři týdny úplně odolávat. Z toho důvodu má smysl se přidat i formálně, byť alkohol stejně nepijete. 

Trvalá změna

Ptáte se, jaký to má smysl? Měsíc bez alkoholu mimo jiné přináší celou řadu benefitů. „Efekt abstinence, byť jen krátkodobé, pochopitelně zaregistrují zejména lidé, kteří pijí alkohol pravidelně a často. Po měsíci se zlepšují nejen jaterní funkce a psychický stav, ale nápadně se pozitivně proměňuje i vnější vzhled,“ vysvětlil Ladislav Csémy z Národního ústavu duševního zdraví. A hlavně: Měsíc je dostatečně dlouhá doba na nastartování případné změny, pořádné a trvalé. Podle organizátorů až 60 procent účastníků zmírní své pití. 

  • Tak co, jdete do toho?
     

Únor, který vůbec nemusí být „suchej“

Suchej únor se stal kampaní za „čistokrevnej život“, která pro mnoho účastníků neznamená jenom měsíční detox od alkoholu, ale celkovou očistu spojenou se zdravým životním stylem a chutí udělat pro sebe něco smysluplného. Stejně jako inspirovat ostatní. 
Ale pozor, Suchej únor nechce prohibici ani nebojuje proti alkoholu jako takovému. Je to osvětová kampaň za zdravější a uvědomělejší život, do kterého patří i (zpravidla) umírněná konzumace. 
 

Suchá kniha vás pobaví i poučí

Kniha Suchej únor, kterou máte možnost si v rámci registrace pořídit, by neměla uniknout vaší pozornosti. Je totiž skutečně unikátní. Jde o jakousi příručku obsahující odborné i osobní zkušenosti, která se snaží obsáhnout všechny možné perspektivy vlivu alkoholu na různé oblasti našeho života. Mimo jiné se z ní dozvíte, jak vzniká závislost, jak je možné ji léčit a jak k tomu najít motivaci. Přečtete si, jak alkohol ovlivňuje nejen sociální i osobní život, ale třeba i váš spánek atd. Kniha má přes čtyři sta stránek a podílelo se na ní více než sedmdesát lidí, včetně známých osobností, jako je například reprezentační hokejista Patrik Bartošák, spisovatel Josef Formánek, alkoholog Ivan Douda nebo muzikant Petr Fiala. 

 

suchej únor 1suchej únor 4 suchej únor 2suchej únor 3

Aktuálně