Přejít k hlavnímu obsahu
Ticho léčí. Dopřejte si tichou hodinku
1. 10. 2020
Duševní zdraví

Ticho léčí. Dopřejte si tichou hodinku

Někdy si to nejspíš už ani neuvědomujeme. Žijeme obklopeni hlukem. Všudypřítomným. Způsobeným dopravou, televizí, hlasitou hudbou, lidmi kolem nás.

Odráží se v nervozitě, bolestech hlavy, ale může vést k ještě zásadnějším zdravotním potížím. Zastavte se na chvíli, dopřejte si chvilku ticha. Tichou hodinku.

Takový recept si můžete naordinovat sami. Žádného lékaře ani jiného odborníka k tomu nepotřebujete. Ticho je tak trochu zázračná „medicína“. Dokáže zmírnit napětí i stres, má blahodárné účinky na činnost mozku, na lidskou psychiku, ale i na celkové zdraví. Zkrátka ticho léčí, jak ostatně hlásaly nápisy, které před lety visely snad v každém zdravotnickém zařízení.

Lepší ticho než relaxační hudba

Věřte nebo ne, ticho má podstatně větší efekt než například relaxační hudba. Ale kde a jak nalézt tiché místo, kde bychom mohli zcela vypnout? Odplavit napětí i stres a jen odpočívat a regenerovat tělo i duši?

Začít můžete hned ráno. Pokud vám nedělá problémy si přivstat, můžete využít chvíle, kdy všichni kolem ještě spí a nic a nikdo neruší. Ponořte se jen sami do sebe, myslete na příjemné věci. Případně si uvařte dobrý čaj, zapalte voňavou svíčku. Totéž ale můžete klidně aplikovat i večer v okamžiku, kdy už šli všichni spát. Můžete se posadit venku na zahradu, na terasu, na balkon…

Ticha hodinka

Najděte si tiché místo

Pokud nic z toho nevlastníte, zkuste si najít tiché místo ve svém bytě. Může to být i ložnice. A když takové místo doma nenajdete, dopřejte si procházku a zastávku v lese, bez lidí, zastavte se třeba v kostele nebo v knihovně. A dopřejte si aspoň dvacet minut ticha v klidu.

Doma si od hluku ulevíte i tím, že ztlumíte mobil, uberete na hlasitosti televize. Myslete na to, že hluk vydávají i spotřebiče v domácnosti. Pokud si budete pořizovat nové, rozhodně vybírejte i podle hlučnosti. Dají se vybrat takové, které vaše uši opravdu nezatěžují. A omezte hlasitou hudbu. Hranice únosné hlasitosti je taková, abyste při poslechu ve sluchátkách slyšeli i to, co říkají lidé kolem vás.

Taková chvilka nicnedělání a v tichu působí na lidský organismus jako balzám. Rozhodně se tím, že zrovna nic neděláte, nenechte nijak znervóznit ani stresovat. Naopak, plně si tu chvilku vychutnejte. Nicméně i tichou hodinku můžete vyplnit nějakou činností, která ale nepůsobí nijak rušivě. Něco vytvářejte – můžete kreslit, malovat, psát, fotografovat, ale třeba i šít.

Proměňte svůj životní styl ve zdravý. S Výzvou 211

 

Toužíte změnit životní styl? Chcete začít žít zdravě? Proč ne? Pojďme na to! Připojte se i vy a přijměte Výzvu 211, která odstartovala 1. 9. a potrvá do 31. 10. 2020. Můžete navíc vyhrát některou z hodnotných cen. Více informací najdete na adrese: https://www.vyzva211.cz/.

Videa

Více videí
Výzva 211 pro zdravější život

Aktuálně