Přejít k hlavnímu obsahu
mladá žena dívající se z okna popíjí čaj. Vánoční dekorace.
4. 12. 2020
Duševní zdraví

Udělejte si Vánoce takové, jaké mají být! Stres k nim rozhodně nepatří

Nevzdávejte se plánů na klidné a spokojené svátky. Vánoce, které probíhají ve stresu a chaosu, odsuňte jako klišé. Udělejte si i přes všechna letošní úskalí pohodové Vánoce.

Každý rok to bývá stejné. Domluvíte se s rodinou, že péct se budou jen perníčky a že se dárky nakoupí pouze dětem. Hlavně, ať si užijeme sváteční klid. Ať už se vám to pravidelně daří, či nedaří dodržet, letos to bude hodně jiné. K psychické nepohodě je bohužel mnohem víc důvodů než dřív. Nevíme, zda budeme moci normálně nakupovat, nevíme, jakým způsobem pro letošek ukončíme pracovní úkoly, nevíme, jestli se budeme moct vidět se všemi svými příbuznými, ale hlavně nevíme, jestli právě nás nepotkají zdravotní problémy.

S čím se možná potýkáme

Možná si už s partnerem lezete na nervy, protože oba pracujete z domova. Nebo vás, bohužel, současná situace dostala do finančních těžkostí. Také můžete mít pocit, že pokud odpojíte Wi-Fi, bude to pro vaše děti ten nejlepší vánoční dárek. Jsou na sociálních sítích a mobilech téměř nepřetržitě. Na druhou stranu, jaké formy mezilidské komunikace nám ještě zbývají?

Co je ale nejhorší je to, že nevíme, zda budeme mít možnost setkat se s blízkými. Roky jsme otráveně přemýšleli, jaký dárek koupit tetě, synovcům a další kupě příbuzných, i když jsme v hloubi duše věděli, že o dárky tady vůbec nejde. Letos možná budou paradoxně dárky poslané poštou jedinou možností, jak svým bližním vyjádřit lásku a náklonnost.

Letošní Vánoce budou potřebovat ochranu duševního zdraví každého z nás mnohem víc, než tomu bylo dřív. Ale zároveň mohou být dobou, kdy zcela přehodnotíme své priority. Vše zklidníme, a omezení, která nám vadí, se vlastně stanou možností, jak obnovit vánoční svátky do podoby, která jim přináležela od nepaměti.

Konečně si začneme vážit možnosti setkávat se spolu v duchu krásné, nostalgické a až magické vánoční atmosféry. Možná začneme brát vážně fyzické i psychické zdraví své i lidí okolo nás, a možná dokonce změníme i styl života.

Jak na vánoční pohodu?

Na každého platí něco jiného a každý také čelí jiným starostem a obavám.
Jsou tu však osvědčené, relativně jednoduché rady a postupy, které nám pomohou nastolit alespoň základní pohodu a klid, ze kterých můžeme vycházet.

  • Dejte vše na papír
    Máte jistě plány, jak Vánoce pojmout. Uvidíte, jak vám pomůže „hodit to na papír“. Určete si priority a držte se jich! Krok po kroku, pěkně podle seznamu. Pomůže vám ve chvílích nečekaných změn a zmatků udržet si jasnou hlavu a flexibilně se postavit novým skutečnostem.
  • Nastavte hranice a rozdělte úkoly
    Zbrzděte svůj perfekcionismus a zaměřte se na pocity. Nastavit si hranice znamená především to, že si dokážete udržet kontrolu i ve zmatečných situacích. Vždy musíte vědět, co ještě můžete udělat a co už jde mimo vás. Rozhodně je na místě říct si rodině o pomoc. Každý by měl něčím přispět. Pokud to neudělá, tak to prostě nebude. Vás to ale nesmí rozhodit, jsou tu přece důležitější věci!
  • Jen dobré zprávy
    Bohužel jsme zavaleni množstvím občas děsivě znějících informací, ale není zdravé brát vše doslova. Víme přece, co média dokážou, a pokud si zachováte určitý nadhled, svému duševnímu zdraví jenom prospějete.
  • Nejezděte na doraz
    Jet na rezervy se nevyplácí. Možná to všechno zvládáte, ale ve chvíli, kdy si máte konečně v klidu užívat a naladit se na pohodu, hrozí, že vybuchnete a zhroutíte se.
    Pokud se dostanete do psychické nepohody, a nemáte právě nikoho na koho se můžete obrátit, po celé svátky jsou tu pro vás profesionálové, kteří rádi pomohou. Stačí zavolat na některou z nonstop linek pomoci. Přehledně uspořádané je najdete například na webu Nevypusť duši, který podporuje prevenci a včasné vyhledání odborné pomoci při duševních obtížích. Není žádná ostuda říct si o pomoc. Důležité je vaše pohoda a zdraví, tak ať k nim letošní Vánoce přispějí, a nikoli naopak.

Aktuálně