Přejít k hlavnímu obsahu
Úsměv mámy
18. 1. 2023
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Úsměv mámy – rozhovor s Lucií Kočovou

Psychické potíže v těhotenství a po porodu jsou pro mnohé maminky smutnou realitou. Jaké pomoci se může dostat jim a jejich blízkým, se dozvíte v rozhovoru s Lucií Kočovou z organizace Úsměv mámy.

  • S čím může váš tým – Úsměv mámy – maminkám pomoct? Kdy se na vás mají obrátit?

Spolek Úsměv mámy je tu především pro čerstvé maminky a těhotné ženy, které se po psychické stránce necítí dobře. Jde zhruba o jednu ženu z pěti, což je celkem vysoké číslo. Ženy, které se na nás obracejí, často zmiňují vyčerpanost, pocity selhání a nedostatečnosti v roli matky, negativní myšlenky směrem k mateřství, které jsou většinou následovány velkými výčitkami. Objevuje se také frustrace z náročné péče o dítě, lítost nad ztrátou života před dětmi nebo zklamání z toho, že se jejich očekávání ohledně mateřství nepotkala s realitou. Může jít třeba o ženy, které na sebe mají vysoké nároky nebo tendenci mít věci naplánované a pod kontrolou, což je s miminkem těžké. Pro některé ženy může být náročný i stereotyp při péči o dítě. Další skupina žen, které se na nás obracejí, jsou ty, které jsou na mateřské nebo rodičovské dovolené už déle, mají i více dětí za sebou. Zároveň trpí pocity vyhoření nebo se potýkají se vztekem, vznětlivostí a dalšími potížemi. Někdy stačí větší podpora okolí, odpočinek, někdy je potřeba probrat situaci s odborníkem. Neřešené potíže se totiž většinou prohlubují.

Pokud si vezmeme období šestinedělí, tam je dobré zaměřit se na to, zda se pocity střídají. Pokud se ženě alespoň jednou za tři dny neuleví, je dobré se svěřit okolí, vyhledat pomoc, obrátit se třeba na nás. Dále je dobré zbystřit, když se objeví obtíže se spánkem, stav se zhoršuje, objevuje se nechutenství, apatie, myšlenky, které ženu pronásledují a neví si s nimi rady, myšlenky na sebevraždu nebo třeba paralyzující strach, kvůli kterému je žena celý den nervózní a v křeči. A určitě kdykoliv, kdy si žena sama řekne, že pomoc potřebuje, protože ona nejlépe ví, jak se cítí. Žena si vyhledáním pomoci tvoří podpůrnou síť a má se na koho obrátit, což už je samo o sobě velice úlevné.

  • Do jakých aktivit se mohou maminky zapojit? Jinak řečeno, co všechno děláte a kde je možné se s vámi potkat? A týká se to jen maminek?

Úsměv mámy nabízí hlavně peer podporu, což je podpora ženy, která si sama prošla psychickými obtížemi v těhotenství nebo mateřství, zvládla je a ze své zkušenosti je schopna podat pomocnou ruku ženám, které bojují s něčím podobným. Peer konzultantky jsou zároveň proškolené v tématu duševních potíží po porodu. Služba je zdarma a záleží na dohodě mezi ženou a peer konzultantkou v jakém, případně jak častém budou kontaktu. Peer konzultantka nabízí ženě kromě své zkušenosti také podporu a bezpečné prostředí, nesoudí, nepoučuje. Pokud je potřeba, může ženu nasměrovat na odbornou pomoc, zároveň je čistě na ženě, zda pomoc využije. Na stejném principu fungují i naše podpůrná setkání (online i osobní), kdy se ženy potkají mezi sebou a sdílejí svá trápení. A sdílené trápení často ubírá na intenzitě, objeví se naděje, že mi někdo jiný rozumí, chápe mě, nebo dokonce zažívá něco podobného. A to je hodně důležité, protože žena, která prožívá těžké období, si často myslí, že je jediná, kdo mateřství nezvládá, že selhává a že je „divná“. Přitom to tak rozhodně není. Program akcí najdete na našich stránkách.

Co se týče odborné pomoci, v Praze máme své vlastní terapeutky, které ženy podpoří. V roce 2020 jsme na Zahradním Městě otevřeli pražské centrum Úsměv mámy, kde se peer konzultantky a terapeutky potkávají s klientkami a kde pořádáme aktivity pro ženy. Pokud je potřeba psychiatrická pomoc, spolupracujeme s MUDr. Šebelou z Národního ústavu duševního zdraví, který se přímo věnuje mateřské psychice. I v ostatních regionech mají koordinátorky a peer konzultantky kontakty na odbornou péči. Snažíme se každé ženě poskytnout péči na míru a také pocit, že v tom není sama.
Určitě se na nás mohou obracet (a je to čím dál častější) i blízcí čerstvé maminky (partneři, rodiče, kamarádky), kteří s námi mohou probrat situaci a zjistit možnosti podpory, najít pomoc při zvládání těžkých chvil, které jsou velkou zátěží pro celou rodinu.

  • Jak dlouho po porodu se mohou objevovat psychické potíže?

Záleží na typu obtíží. Například poporodní blues (které se neřadí mezi psychické potíže a týká se až 80 % maminek) se objevuje v prvních dnech po porodu a během dvou týdnů odeznívá. Poporodní úzkosti či deprese se mohou rozvinout už v šestinedělí, ale i měsíce po porodu. Délka obtíží závisí na tom, kdy žena pomoc vyhledá, ale i na dalších faktorech, podpoře okolí, nastavené léčbě atd.

  • Dá se říct, čím to je, že u nás těmto problémům není věnováno tolik pozornosti? Jistě to není proto, že by u nás neexistovaly v takové míře jako jinde, že?

Určitě se nejedná o to, že by obtíže neexistovaly v takové míře jako jinde. V evropských státech západně i severně od nás už toto téma delší dobu vnímají jako důležité a jsou v péči o psychiku maminek napřed. U nás se na toto téma ale naštěstí začíná upozorňovat také. Vnímám velký posun už jen za několik let fungování Úsměvu mámy, který byl založen v roce 2014. Odborníci (psychiatři, psychologové, gynekologové, porodnický personál atd.) se o problematiku mateřské psychiky zajímají, zjišťují si informace, což nás velmi těší. Rádi bychom, aby se o psychických obtížích maminek mluvilo otevřeně, aby lidé téma vnímali jako běžné, stejně tak jako cukrovku nebo vysoký krevní tlak, zkrátka aby se o něm nebáli mluvit.
 

Úsměv mámy

Mateřství je krásné, ale přináší i těžké chvíle 
 

úsměv mámySpolek Úsměv mámy se věnuje osvětovým aktivitám, organizuje svépomocné podpůrné skupiny v různých městech, propojuje ženy se zkušeností a snaží se vyjednávat o lepší systémové péči.
 

Staňte se klientem ZP MV ČR
 

Zaujaly vás bonusy a výhody, které nabízí ZP MV ČR? Víte, že můžete změnit zdravotní pojišťovnu jen dvakrát v roce? Právě teď máte jedinečnou příležitost se k nám přidat! Do 31. 3. 2023 nám zašlete vyplněnou přihlášku a od 1. 7. 2023 budete naším pojištěncem a začnete využívat všech výhod. Rozhodně to bude výhra pro vaše zdraví.
 

banner

Aktuálně