Přejít k hlavnímu obsahu
vánoční trh
29. 12. 2021
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Vánoce – proč děláme věci stejně a jak na předsevzetí

Proč vlastně vánoční svátky slavíme tak, jak je slavíme? Proč se chováme každý rok téměř stejně, a to nejen v měřítku vlastní rodiny, ale v zásadě i celých národů a národních zvyklostí?

Oslavy Vánoc zůstávají prakticky totožné přes všechna období změn, kterými už jsme po staletí prošli. Slavíme stejně (nebo hodně podobně) v době koronavirové pandemie jako v letech před ní. Přestože náboženství a skutečná víra se dostávají trochu do pozadí, převládají oslavy v duchu křesťanských tradic.

Tradice nás vedou

Tradiční oslavy vánočních svátků jsou z velké části ovlivněny psychologickými motivy. Pro lidi je nesmírně důležité držet se zvyku. Držet se toho, co je známé a co umíme řešit. Je pro nás zásadní, abychom zůstali v souladu se svými postoji, hodnotami nebo přesvědčením, potřebujeme reagovat tak, jak jsme zvyklí.
 

Toto spoléhání se na jednání, které známe, nám pomáhá rozhodovat se v každodenním životě. Takže pokud jde o vánoční období, je vždy snazší vrátit se k tomu, co jsme dělali doposud než udělat krok do neznáma. Opakující se chování nám zároveň umožňuje vyhnout se negativním emocím, jako je zklamání, rozpaky či ztráta.

Toužíme po nostalgii

Výzdoba měst, trhy, vůně venku i doma, hudba… to vše lze o Vánocích najít téměř všude. Vědci zjistili, že vůně vyvolávají přitažlivý efekt, kdy jednotlivci cítí příjemnou nebo známou vůni a jsou přitahováni ke zdroji. Totéž způsobuje hraní tematické hudby, což významně ovlivňuje náladu.

Rádi dáváme 

Vedle zmíněných faktorů, které působí na naše smysly, jsou podstatnou částí vánočních oslav dárky. Možná se těšíte, co najdete pod vánočním stromečkem, ale podle odborných studií je ve skutečnosti většina lidí šťastnějších, když nakupují či vyrábějí dárky pro ostatní. Proto je obecná tendence lidí upřednostňovat promyšlené dárky před drahými. Tyto dárky totiž ukazují, že dárce byl štědrý především ve svých myšlenkách a čase, což je rozhodně hodnotnější počin než utracené peníze.

A co je velmi důležité, štědrost nevede pouze k většímu ocenění od toho, kdo obdrží dárek, ale také ovlivňuje naši vlastní sebeúctu, štěstí a pozitivní pohled na svět. To má zase vliv na celkovou náladu a vztah s danou osobou, včetně výhledu do budoucna.

Vánoční příběh a „rituály“

Nejoblíbenější vánoční příběhy jsou obecně symbolické pro hodnoty, které představují toto roční období. Obvykle obsahují témata, jako je laskavost, charita, vděčnost, láska a naděje. Vánoční svátky také nabízejí příležitost uniknout z každodenní reality, kterou je chození do práce nebo do školy. Můžeme si dovolit na chvíli „vypnout“. A ať už se věnujeme poslechu hudby, četbě, sledování každoročně vysílaných pohádek či vyprávění příběhů, to vše nám pomáhá k dosažení tolik potřebné přestávky od „skutečného života“. 
Ale nakonec i ten vánoční shon, zvýšené úsilí při přípravě všeho, co na Vánoce chceme, jak má být, od úklidu přes výzdobu až k jídlu, je vlastně svým způsobem také vybočení a „rituál“, i když tyto činnosti asi nejspíš nenazvete vypnutí či relax.
 

Psychologický proces pak funguje i v reálném životě, kdy se alespoň chvíli snažíme ve svých životech ztvárnit stejné hodnoty a prodlužovat náladu, kterou jsme zažívali během Vánoc a při sledování filmů, především těch pohádkových.

Vánoční a novoroční předsevzetí

V období Vánoc, a hlavně s příchodem nového roku, si většina lidí dává předsevzetí. Zhubnout, přestat kouřit, začít cvičit, věnovat více času rodině a podobně. Známe to ostatně všichni. Většinou ale předsevzetí nedodržíme. Na rozdíl od jiných změn, které si v životě naplánujeme, a postupně se je snažíme naplnit, vánoční a novoroční předsevzetí obvykle selhávají.

Důvod je poměrně zřejmý. Vánoční a novoroční předsevzetí mají už z podstaty věci v sobě zahrnutou prokrastinaci, tedy odklad. Říkáme si, že na svých cílech začneme pracovat až od některého data, a to už je špatně. Dalším problémem může být, že si stanovíme příliš mnoho předsevzetí. Jedno, maximálně dvě úplně stačí. A i tak je potřeba vytvořit si přesný plán, jak budeme při dosahování cíle postupovat.

Předsevzetí nesmějí být nerealistická, ačkoli s Novým rokem máme tendenci zacházet, jako kdyby datum 1. ledna obsahovalo nějaké magické síly, které nám usnadní plánované změny a pomohou nám dosáhnout cílů, pokud možno ihned. Přitom všichni víme, že tak to nefunguje. Jde spíše o jednu z dalších tradic a zvyků, které máme s vánočními svátky spojenou.
Proto se přestaňte zbytečně stresovat a do dalšího roku vstupte především s čistou hlavou, radostnou náladou a ve zdraví.
 

Životní změny zkrátka nejsou nic, co bychom měli dělat jednou za rok. Můžeme a měli bychom provádět změny a zlepšení celoročně a po celý život. Můžeme dosáhnout téměř čehokoli, pokud se tomu věnujeme a přijmeme účinnou strategii. Už máme v sobě to, co je potřeba.

Aktuálně