Přejít k hlavnímu obsahu
bylinky
13. 9. 2021
Zdravý životní styl

Vědci sestavili klasifikaci nejléčivějších rostlin na světě

Ačkoli farmaceutické firmy produkují stále více výrobků, již delší dobu se od nich mnoho lidí začíná odvracet zpět k přírodě a k síle léčivých rostlin.

Hledání zdraví v přírodě je poměrně logické – příznivé účinky bylin a rostlin jsou (na rozdíl od chemických léků a doplňků stravy) prověřeny tisíciletími úspěšného používání. A i když se vyráběné léky staly v životech většiny lidí prvořadými, pro všechny z nás může být skvělé vědět, že síla přírody je na naší straně a bylinné volby jsou tu pro nás a naše zdraví.

Věda nezůstala pozadu za šířícím se zájmem o přírodní léčivé rostliny a výzkumné týmy nakonec sestavily seznam rostlin, které mají nejlepší účinky na lidské zdraví. Během výzkumů se brala v úvahu i bezpečnost použití té které rostliny a množství údajů, jež její účinky dokumentují.

Vybrali jsme pro vás 7 rostlin, které byly klasifikovány jako ty vůbec nejlepší. 

  1. Jinan dvoulaločný (ginkgo biloba)
    Jinan dvoulaločný je možná nejproslulejší svou schopností zlepšovat zdraví mozku. Výsledky studií prokazují, že ginkgo může léčit pacienty s mírnou až středně závažnou demencí a může zpomalit rozvoj Alzheimerovy choroby. Mimoto je tato rostlina prospěšná pro zdraví očí, hojení kostí a má protizánětlivé účinky. Skvěle působí v případech úzkostí a depresí a také pomáhá při léčbě cukrovky.
  2. Kurkuma
    Kurkuma je velmi známé a oblíbené koření, ale má také nespočet zdravotních benefitů. Nejznámější jsou asi její protinádorové vlastnosti. Pro své antioxidační vlastnosti se kurkuma jako lék využívá již po dobu 4 000 let a jde o hlavní pilíř indické medicíny ájurvéda. Také jde o skvělou pomoc pro lidi s artritidou, a ostatně se všemi zánětlivými onemocněními. Podle nedávného výzkumu je kurkuma velmi úspěšná i při léčbě různých dermatologických problémů.
  3. Lněná semena
    Lněná semena jsou dostupná také jako olej a jsou tou nejbezpečnější volbou mezi všemi léčivkami. Semínka se sklízejí už po tisíce let a jejich hlavním přínosem pro lidské zdraví jsou opět antioxidační a protizánětlivé účinky. Některé studie potvrdily, že lněná semínka mohou působit proti rakovině tlustého střeva. Mezi další výhody patří jejich schopnost snižovat krevní tlak a napomáhat redukci hmotnosti.

    Tato semínka jsou navíc jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin. Mezi další zdroje pak patří chia semena, vlašské ořechy a sójové boby.
  4. Echinacea
    Echinacea je mnohem víc než jen krásné fialové květy, které vidíte na zahrádkách, ačkoli právě tyto květy se používají už po staletí jako lék ve formě čajů, džusů a extraktů. Dnes už je můžete užívat také jako doplněk stravy v tabletách.

    Nejznámějším efektem užívání echinacey je zkrácení příznaků běžného nachlazení nebo chřipky. Tato rostlinka má vliv na zvýšení imunity organismu, ačkoli ještě není přesně znám mechanismus, jakým dochází k posílení obranyschopnosti v případě, že se v těle objeví viry. S jistotou ale můžeme říct, že echinacea je skvělým pomocníkem v boji proti virózám všeho druhu, zejména ale při infekci horních cest dýchacích nebo při bronchitidě.

    Pozor na nežádoucí účinky
    I ty nejzdravější bylinky mohou mít nežádoucí účinky, pokud je konzumujete nesprávným způsobem. Ačkoli je vedlejších účinků jen velmi málo, dejte si pozor na následující:
        Některé rostliny nebo jejich části, semínka a pecky, mohou mít za syrova toxické účinky.
        Vyhněte se nadužívání bylinek. Lidé mají často pocit, že to, co nabízí přírodní lékárna mohou konzumovat bez omezení. Není to tak. I zde je nutné dodržovat správné dávkování. Vyhnete se tak potížím se žaludkem či s játry. Totéž platí při dlouhodobém užívání.
        Vybranou přírodní léčbu vždy konzultujte se svým lékařem. Některé bylinky se totiž špatně snáší s léky, které již užíváte, zejména s přípravky na ředění krve. Může také dojít k podráždění kůže nebo k celkové alergické reakci organismu, ale tato rizika by vám měl lékař objasnit ještě před tím, než se do léčebné přírodní kúry pustíte.

  5. Extrakt z hroznových semen
    Po celá léta byl extrakt z hroznových semen využíván k léčebným účelům a oceňován pro svou antioxidační aktivitu. Má velké zdravotní přínosy, včetně snížení LDL (špatného) cholesterolu a zmírnění příznaků špatného krevního oběhu v žilách nohou. Celkově také snižuje krevní tlak.
    Studie potvrzují, že pravidelná konzumace extraktu z hroznových semen má protinádorové účinky, a zdá se, že přímo zastavuje i růst rakovinných buněk.

  6. Levandule
    Pokud se ocitnete v zajetí úzkosti, pravděpodobně vám někdo doporučí užívání levandulového esenciálního oleje. Má to svůj dobrý důvod. Jak prokázaly studie, tento aromatický fialový květ má poměrně silné zklidňující účinky, které pomáhají i při tlumení panických záchvatů. 

    Výzkumy prokázaly, že levandule může přímo ovlivnit náladu a kognitivní výkonnost. Je to vlastně jakýsi „vedlejší účinek“ toho, že díky levanduli si užijete hlubší a kvalitnější spánek, takže ráno bude veselejší a mnohem lepší bude i vaše výkonnost během dne, soustředění se a schopnost řešení problémů. Lépe vám bude i díky tomu, že levandule skvěle působí proti stresu a při včasném použití předchází migrénám nebo je alespoň zmírňuje.

    Teprve nedávno se potvrdily také protizánětlivé účinky této bylinky. Nejlepší volbou je levandulový esenciální olej, zředěný a aplikovaný přímo na pokožku v místě zánětu nebo používaný v rámci celkové aromaterapie.

  7. Heřmánek
    Heřmánek jako léčivku zná asi každý. S květy, které připomínají malé sedmikrásky, je heřmánek další léčivou rostlinou, o které se předpokládá, že působí zklidnění. Něco na tom asi bude, protože heřmánek si dáváme na zklidnění žaludku a trávicího systému, ale též jako teplý protistresový relaxační nápoj. Většina lidí heřmánek preferuje při nejrůznějších obtížích, jde o oblíbenou čajovou příchuť a jeden ze zdrojů dokonce tvrdí, že po celém světě se denně vypije více než 1 milion šálků tohoto čaje.

    V poslední době se potvrdily schopnosti heřmánku při léčbě generalizované úzkostné poruchy a také se ukázal jeho potenciál v protinádorové léčbě.

Teď už si stačí jen vybrat. Kromě zmíněných léčivých rostlin existuje velká skupina těch, které sice nepatří mezi sedm vybraných, zato jsou ale oblíbenější a častěji používané. Máta, mateřídouška, meduňka, šalvěj a mnoho dalších bylinek, které určitě znáte. Ale to by bylo téma na další dlouhé povídání.

Aktuálně