Přejít k hlavnímu obsahu
Veselá mysl uprostřed zimy
3. 1. 2023
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Veselá mysl uprostřed zimy

Realita je taková, že zima je zkrátka ideální čas, kdy na vás může dolehnout nedobrá nálada. Slunce máme málo a chladna naopak hodně. Jak si zachovat pozitivní mysl? Pár tipů se hodí.

První, co je vhodné udělat, je podívat se na věci z trochu jiného pohledu. Můžu v tom, co se děje, najít něco pozitivního nebo alespoň něco nového? I malá změna někdy dokáže divy. Už jen to, že se soustředíte na „jiné“ uvažování, je přínos. Nutíte mysl k činnosti.
Zkuste se zamyslet, jak se v té které situaci dá uplatnit některá z následujících činností:

  • pusťte k sobě světlo
  • radujte se, veselte se, smějte se
  • hýbejte se
  • buďte venku
  • potkávejte se s přáteli a rodinou
  • buďte kreativní
  • užívejte si odpočinek

A tak třeba dojdete k užitečným otázkám: Využívám možností zimy, nebo jenom skuhrám? Nezapomínám dělat věci, které jindy nejdou? Kouluji se s dětmi, stavím sněhuláky, kloužu se? A když není sníh? Snažím se třeba o lehké otužování na procházce či cestou do práce?  Zdraví to prospěje.
Nepodceňujte ani takovou věc, jako je pozorování vánoční výzdoby. Vážně. Užijte si pocit, že je to tak romantické. A když narazíte na výzdobu, ze které mohou, jak se někdy poněkud drsně říká, „krvácet oči“, uplatněte doporučení „smějte se“. Nebo přidejte do kroku, aby se vám to „umění“ co nejdřív ztratilo z očí. Tak uvedete do života doporučení „hýbejte se“.
Jak můžete být kreativní? Jakkoli. Dělejte skládačky z papíru, ve kterém byly zabalené dárky, vyřezávejte kvedlačku z vánočního stromku (nebo jídelní hůlky). Malujte. Pište deník. Nebo si deník malujte. Budete mít komiks o vlastním životě.
Vytvořte si relaxační pelíšek. Jako štěně si do něj „natahejte“ všechno, co vám dělá radost. Vyhraďte si čas a poslouchejte v pelíšku svoji oblíbenou hudbu, čtěte knížku, meditujte.

Klíčem je činnost

Nejspíš jste pochopili, že nejde ani tak o to, realizovat všechny jednotlivé návrhy, ale prostě se zabývat nějakou činností. Sklíčená nálada se v takové „rozpohybované mysli“ jen tak neuchytí.