Přejít k hlavnímu obsahu
Víte, jak dýchat?
27. 6. 2023
Duševní zdraví

Víte, jak dýchat?

Nejde o to, přemýšlet nad každým nádechem zvlášť, ale uvědomit si, že dýchání nám pomáhá v mnoha situacích, které jsou náročné fyzicky i mentálně. Je velmi užitečné vědět, jak v dané situaci dýchat.

Je to přirozené jako dýchání, to slyšíme občas coby přirovnání. Není od věci udělat si malou průběžnou kontrolu, zda dýcháme opravdu přirozeně, tedy správně a zdravě. Je pravda, že své dýchání nevnímáme, ale to neznamená, že při něm neděláme chyby nebo, pozitivněji řečeno, to neznamená, že ho nemůžeme vylepšit, aby bylo celé tělo i mysl v harmonii.

Jak správně dýchat 

Tři jednoduché fáze dechu, tedy nádech, zadržení a výdech (Zní to jednoduše, že?), ovlivňují náš celkový zdravotní stav. Lékaři upozorňují, že dlouhodobé špatné dýchání může přinést zdravotní komplikace. Při stresu, napětí nebo jen při soustředění dýcháme povrchně, krátce, nebo dokonce dech nepřirozeně zadržujeme, aniž bychom si to uvědomovali. 

Myslete tedy na to, abyste se bez nějakého slyšitelného efektu nadechli plně nosem a nezůstali v půli cesty, kdy se vám jen o něco zvětší hrudník. Správný nádech jde až hluboce do břicha, které se při správném nádechu zvedne. Jde o to, abyste toto dýchání do břicha dokázali udržet, pokud je to možné, ve všech pozicích, ať máte sedavé zaměstnání nebo se pohybujete. 

Nejspíš se vám nepovede bez nějakého tréninku udržet ten správný dech po celý den bez přestání. Tak si alespoň naplánujte chvilky, kdy se na něj budete soustředit. Když mohou být kuřácké pauzy, proč by nemohly být pauzy dýchací? 

A jestli neradi časově plánujete, vymyslete si spojení s činností, kterou každý den děláte, kdy se budete velmi pečlivě soustředit právě na dech. Vždy když jedete ve výtahu, když čekáte v kuchyňce u kávovaru, než se udělá káva, nebo se vám to bude dařit vždy, když se věnujete e-mailové korespondenci. Pravidelné chvilky soustředěného dýchání časem přerostou v přirozený návyk. Můžete na to jít i z druhé strany. Jistě pro vás nebude problém identifikovat situace, kdy se vám tzv. úží dech. Zkuste se právě při nich zaměřit na správné dýchání.

Kdo pomůže s dýcháním

Mluvíme tu jen o tom nejzákladnějším pojetí správného dýchání. Jako sportovec, který běhá nebo dělá silová cvičení, budete potřebovat další jemná rozlišení a nastavení. Ale nejen sportovec využije různé techniky dýchání. Dýchání pomáhá v mnoha situacích. Při zmírnění stresu i bolesti, při usínání, při soustředění. Je tedy co objevovat a trénovat.

Pokud budete chtít udělit svému snažení o to, naučit se správně dýchat, pořádnou energii, aby „nedodýchalo“ hned v počátku, najděte si některý z kurzů jógy nebo cvičení čchi-kung, kde je soustředěné, správné dýchání středobodem. Pravidelná účast na cvičení spolu s vaším „osobním tréninkem“ v domácím či pracovním prostředí přinese zasloužené, pozitivní výsledky. Takže nadechnout, … a pusťte se do dýchání.
 

Aktuálně