Přejít k hlavnímu obsahu
Prevence, očkování
29. 12. 2020
Na zdraví se musí chytře

Základem pevného zdraví je prevence. Vyplatí se všem!

Prevence se vyplatí… A pokud se jedná o zdraví, platí to minimálně dvojnásob. Ona taková návštěva zubaře, resp. vrtání bolavého zubu přece není nic příjemného, a přitom mnohdy stačí důslednost. Ano, chce to pevnou vůli a trochu času, ale vše je o zvyku. Péče o vaše zdraví (či vašich blízkých) se vám vrátí, a to jak po stránce zdravotní pohody, tak finanční.

Chystáte se s novým rokem nakročit směrem ke zdravému životnímu stylu? Motivací či příjemným bonusem mohou být i příspěvky vaší zdravotní pojišťovny. Co pro vás připravila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR? Čtěte dále!

Začněte s podporou imunity

Abyste se vyvarovali nejrůznějších nemocí, klíčová je silná imunita. Pro její posílení můžete udělat mnohé. V první řadě je to pravidelný pohyb. A nemusíte si představovat jen běhání nebo fitko. Někdo rád tancuje, někdo má rád jezdectví, jiný zase jógu. Je dobré vědět, že na spoustu sportovních aktivit, kterým se věnujete vy a vaše děti, můžete čerpat zajímavý bonus od ZPMV ČR. Ruku v ruce s pohybem je důležitá také pestrá, zdravá strava. A zvláště v zimním období, kdy jsme náchylní k nachlazení a virózám, nesmíme zapomínat na vitaminy, minerály a probiotika.

Vzhůru na preventivní prohlídky

Nejde však jen o „rýmičky“ a nachlazení. Díky zdravému životnímu stylu zvyšujete pravděpodobnost, že se vyhnete civilizačním chorobám, jako je obezita, cukrovka či kardiovaskulární onemocnění. Pomůže vám i Program prevence civilizačních onemocnění.

Obávaným strašákem dnešní doby je rakovina. Zcela klíčovým faktorem, který může rozhodnout o budoucím úspěchu či neúspěchu léčby, jsou pravidelné preventivní prohlídky. Na ty přispívá ZPMV ČR v rámci Programu prevence onkologických onemocnění.

Očkování jako další opatření

Očkování je velmi efektivní a přesně cílený způsob prevence. Ne všechna jsou ale hrazena z veřejného zdravotního pojištění. 
Sem patří očkování proti chřipce, vakcína proti klíšťové encefalitidě nebo jediné očkování „proti rakovině“, přesně řečeno proti lidským papilomavirům (HPV), které stojí za vznikem rakoviny děložního čípku. 
ZPMV ČR ale pomáhá nést náklady i na tato očkování. Dětem přispívá ZPMV ČR 1 500 Kč ročně, dospělým až 1 000 Kč.
A pokud příspěvek na očkování od ZPMV ČR nevyužijete, nemusíte o tuto výhodu přijít. Můžete ho přenechat svému dítěti.

Nezapomínejte na zuby! Minimálně dvakrát denně 

Návštěvou zubaře jsme začali a také u ní skončíme. Vzhledem k vysokým nákladům na zubní péči je i pravidelná dentální hygiena prevencí, která ušetří tisíce. Vždyť za ošetření jednoho kazu zaplatíte třeba v Brně okolo dvou tisíc korun.
I zde se vyplatí čerpat bonusy. Děti do 18 let mají od ZPMV ČR nárok na 1 500 Kč na nácvik správné dentální hygieny, fixní i snímatelná rovnátka. Těhotné ženy a ženy po porodu mohou získat na dentální hygienu až 2 000 Kč. Ostatní dospělí pak až 500 Kč ročně.

Aktuálně