Přejít k hlavnímu obsahu
zbavte se stresu
19. 1. 2022
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Zbavte se každodenního stresu pomocí metody všímavosti

V dnešní době je velmi obtížné soustředit se a prožívat život v právě přítomném okamžiku. Každodenní trénink a praktikování metody všímavosti vám pomůže nepodlehnout neustálému tlaku okolí, povede vás po cestě k sobě samým, ke své duši a k tomu, abyste se úspěšně vyhnuli stresu a dokázali se soustředit jen a jen na sebe a na okamžik, který právě prožíváte.

Kdy jste se naposledy zastavili, abyste zvážili své potřeby bez ohledu na to, co po vás chce někdo jiný? Ať už jde o práci, nebo rodinu, je to stejné. Brát ohled na ostatní a vkládat energii do svých bližních, přátel, kolegů a práce, na tom není nic špatného, naopak. Přesto vás zanedbávání vlastních snů a tužeb může postupně zničit. Časem se začnete cítit vyčerpaní a možná i tak trochu ztracení.

Soustředěné úsilí 

A ačkoli se toho tolik píše o důležitosti sebelásky, péče o sebe, o životě v přítomném okamžiku, všímavost nevyjímaje, většina z nás stále tráví dny úprkem od jednoho okamžiku ke druhému. Pokud se začnete soustředit sami na sebe a na svůj život, pochopíte, že zpomalit je nezbytně nutné. Prostřednictvím pozorných a vědomých životních praktik můžete konečně najít v životě víc štěstí, radosti a smyslu. Být všímavý ovšem není tak snadné, jak to vypadá. Jde o zvyk, který nejprve musíte rozvinout. Jak na to? Podívejte se na několik základních kroků ke zvýšení všímavosti, které můžete praktikovat každý den. A právě dnes je ten nejlepší den, kdy začít.

Ráno si sedněte

Ráno nabízí tu úplně nejlepší příležitost pro procvičování vlastní všímavosti. Den právě začíná, je plný zvuků přírody, a i když bydlíte ve městě, nic vám nebrání poslechnout si nějakou nahrávku pěkného rána odkudkoli ze světa. Teď máte pár chvilek pouze pro sebe. Místo toho, abyste vystřelili z postele a běželi spáchat ranní rutinu, na pár minut se posaďte. Přemýšlejte o tom, že budete vděční za přicházející den se vším, co přinese, a slibte si, že zkusíte žít přítomností.
 

Jen sedět a dýchat

Nemusíte se trápit sezením po vzoru jogínů, můžete klidně sedět na gauči a soustředit se na své dýchání. Lidé, kteří tuto techniku praktikují pravidelně, tvrdí, že jim to pomáhá začít každý nový den ve správném rozpoložení.
 

Jeden úkol po druhém

Většina z nás si stále myslí, že k uspokojujícímu životu patří být efektivní a splnit co nejvíce úkolů. Jako by nám takové přesvědčení bylo intuitivně dáno, i když to není pravda! Ve chvíli, kdy rozdělíme svou pozornost mezi více činností, naše efektivita klesá, protože žádné z nich nevěnujeme dostatek pozornosti, kterou potřebuje. Podle důvěryhodných zdrojů vyšla najevo skutečnost, že takzvaný multitasking zvyšuje pravděpodobnost chyb, a dokonce že práce trvá déle, než když se úkoly dělají postupně, jeden po druhém. 
Takže se nejprve zaměřte na jednu věc, a teprve až když s ní budete hotoví, udělejte si krátkou přestávku a pusťte se do další. Jistě, snadno se to říká, ale v praxi vás neustále vyrušují telefony, změny priorit od nadřízených nebo dotazy kolegů. A zejména pokud máte děti, jak už jsme si ukázali výše, je to doma opět úplně to samé.

Nevyhýbejte se pocitům

Když se vydáte cestou všímavosti, přestanete se vyhýbat svým pocitům. Součástí toho je být natolik v přítomnosti, jak jen to jde. Někdy je samozřejmě těžké přijmout nepříjemné emoce, prožívat je jako součást okamžiku a neutíkat od nich. Jenže šťastné myšlenky a prožitky si stejně nevynutíte, a tak přijměte smutek, zklamání, hněv či závist jako pocity, kterými jsou. Nemusíte na ně reagovat, většinou to ani není vhodné, ale je zdravé uznat je, přiznat si je a nechat je být.

„Něco“ vytvořte

Pokud máte nějaký kreativní koníček, je to skvělá příležitost k procvičení si všímavosti. Věnujte čas tomu, co vás baví, a nechte se tím pohltit. Ať už rádi kreslíte, píšete, nebo fotografujete, tato stránka vaší osobnosti je už sama o sobě všímavá.
A funguje to i naopak. Praxe všímavosti povzbuzuje kreativitu. Možná brzy zjistíte, že když se procházíte či relaxujete, nové a kreativní nápady k vám přicházejí snadněji.

Jezte svědomitě

Vzpomenete si, kdy jste naposledy opravdu ocenili jídlo? Možná si vzpomenete a možná už to bylo pěkně dávno. Je to pochopitelné, jste zaneprázdněni jinými věcmi a jídlo se stalo něčím, co se dělá jen tak automaticky. Najíte se cestou na tramvaj nebo projedete autem kolem okénka a koupený hamburger sníte během řízení.
My vám naopak doporučujeme si jídlo užít a věnovat mu zaslouženou pozornost. Zkuste si sami něco uvařit a během jídla myslet jen na to, co jíte. Oceňte každé sousto, vzhled jídla, jeho vůni… to vše je totiž důležité a vaši všímavost to skvěle povzbudí. Berte dobu jídla jako příjemný a relaxační čas.
 

Jídlo bez rozptylování

Během jídla se nenechte rozptylovat. Pokud zrovna nejste na obědě s přáteli či kolegy, kdy je vzájemná konverzace téměř povinná, vyhněte se sledování televize, kontrolování mobilu, jídlu během práce na počítači a podobných nešvarů. Za tu chvilku, kdy se v poklidu najíte, se opravdu svět nezboří.

Buďte co nejvíce venku

Rada, která se stále opakuje a nechybí snad v žádném článku o zdravém životním stylu, udržování psychické pohody či procesu osobního rozvoje. Co se týče tréninku všímavosti, je pobyt mimo budovu tou nejsnazší cestou, jak si osvojit pozorné vnímání. Nejlépe samozřejmě poslouží procházka v parku nebo ve volné přírodě. Jděte a kochejte se listy stromů, jejich barvou, květinami, vůní lesa či zpěvem ptáků. Všímejte si, jakými změnami příroda prochází během roku. 
Moudrý Goethe už kdysi řekl: „Je mnohem lepší pozorovat změny přírody než proměny lidí.“

Zkuste meditaci

Jste-li úplní začátečníci, stačí prosté relaxační techniky, jako je řízené dýchání, soustředění se na dech a odpoutání se od vnějších podnětů. Postupně můžete svou relaxaci prohlubovat podle zvolených technik, které vás povedou stále hlouběji k sobě samým.
Trenéři a koučové v oblasti nácviku všímavosti mají zkušenost, že pokud jste pozornější a žijete více v přítomnosti, získáte nový druh kontroly nad svým životem. Navíc se dostanete k pocitu celkového štěstí, který je pro vás nyní tak pomíjivý.

Schválně, vyzkoušejte si popsané metody a sami zažijte ten rozdíl – to, co s vaším životem dokáže všímavost udělat.
 

Aktuálně