Přejít k hlavnímu obsahu
Zdravotní pojištění je založené na solidárnosti
23. 5. 2024
Na zdraví se musí chytře

Zdravotní pojištění je založené na solidárnosti

Ptáte se někdy sami sebe, proč je náš systém veřejného zdravotního pojištění založen na solidaritě? Pojďme si na příkladech ukázat, jak důležitý tento systém je a proč.

Mohlo by nás lehce napadnout, proč si vlastně zdravotní pojištění musíme platit, když jsme zdraví a k lékařům chodíme minimálně. A přímo tady se dotýkáme podstaty našeho systému. Někdo je zdravý a pomoc lékařů využívá minimálně. To je pak to největší bohatství, jaké může mít. Ale možná i vy máte v rodině nebo mezi přáteli chronicky nemocné pacienty. 

S kým jsme tedy solidární?

U některých pacientů náklady na zdravotní péči vysoce převyšují samotné pojistné. Bývají to například lidé s diabetem, děti se vzácnými chorobami, onkologičtí pacienti a mnozí další. Takové zdravotní problémy mohou potkat každého z nás, naše děti, příbuzné či přátele. 

A co takový porod?

Jednou z nejsamozřejmějších věcí je třeba porod. Alespoň v tomto ohledu si budoucí rodiče nemusí s trochou nadsázky klást otázku: „Můžeme si porod dovolit?“ Narození miminka je tou nejpřirozenější věcí, ale mohou nastat všelijaké komplikace. 

Co všechno souvisí s „porodem“?

  • předporodní péče a vyšetření
  • náklady na pobyt v nemocnici (hospitalizaci)
  • služby lékařů a sestřiček
  • anestezie či jiné formy úlevy od bolesti
  • další potřebná léčiva

A co když se objeví komplikace? 

  • císařský řez
  • další pooperační zákroky u matky
  • péče na jednotce intenzivní péče

V základní péči se „cena“ porodu pohybuje okolo 30 000 Kč, což můžeme přirovnat k roční úhradě zdravotního pojištění. K tomu musíme připočítat také péči o novorozence. Jenom péče o miminko v prvních 14 dnech života stojí okolo 10 000 Kč, což zahrnuje hospitalizaci, léčiva a vyšetření.

Kdy náš solidární systém oceníme?

Zdravotní pojištění se nevyužívá jen na plánované návštěvy lékaře, předepsání antibiotik na angínu apod. Očekáváme, že například při úrazu nás do nemocnice co nejrychleji dopraví sanitka či vrtulník, že se nám bude věnovat tým lékařů a sester, že máme k dispozici mnohá diagnostická a operační zařízení, léky, čisté lůžko, stravu a mnoho dalšího. To všechno pokládáme za samozřejmost, ale měli bychom mít na paměti, že ne všude to samozřejmostí je.


Autor: Věra Danielová, hlavní metodička Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra; Štěpánka Trnková redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně