Přejít k hlavnímu obsahu
Rozálie Němcová
20. 4. 2022
Zdravý životní styl Zdravý úsměv

Zdravý úsměv – rozhovor s Rozálií Němcovou

Na akci ZP MV ČR Zdravý úsměv spolupracuje i dentální hygienistka Rozálie Němcová. V rozhovoru se dozvíte, proč je pravidelná péče o ústní dutinu tak důležitá a jakým problémům se díky tomu můžeme vyhnout.

  • Proč je dentální hygiena tak důležitá?

Dentální hygiena je důležitou formou prevence, protože pomáhá předcházet vzniku onemocnění, jako je zánět dásní, parodontóza nebo zubní kaz, nebo tyto problémy, tedy především záněty dásní, parodontózu, odstranění zubního kamene a pigmentace atd., řeší. Zubní kazy už má samozřejmě na starosti stomatolog.

Tím se dostávám k dalšímu bodu, proč je dentální hygiena důležitá. Pokud má člověk dásně v pořádku, dásně nekrvácí ani není přítomný zubní kámen, může stomatolog udělat ošetření mnohem kvalitněji. Pokud si pacient nečistí zuby, jak má, a bude mu v ústech zůstávat povlak, dásně budou krvácet. Proto nemusí být ošetření u zubaře 100%, jelikož to může krvácet například při zhotovení výplně, která nemusí potom tolik držet.

Další problematikou, kterou si lidé neuvědomují, je to, že infekce v dutině ústní může mít dopad na celé tělo. Ve spojitosti s dutinou ústní jsou prokázány problémy se žaludkem či slinivkou nebo například vyšší riziko mozkové mrtvice či infarktu myokardu. U těhotných žen je vyšší riziko předčasného porodu či nižší porodní váhy u dětí.

  • Pozorujete zvyšování zájmu o dentální hygienu?

Určitě bych řekla, že lidé o dentální hygienu projevují čím dál tím větší zájem. Myslím si, že je to i tím, že pro některé lidi je problém sehnat zubaře v dostupné vzdálenosti nebo ho nemají vůbec, a tak využívají alespoň dentální hygienu. Navíc mnoho stomatologů požaduje ošetření od dentální hygienistky před výkony, a tak odesílají klienty na dentální hygienu.

  • Co bývá nejčastějším problémem, který by nás nemusel trápit, pokud budeme pravidelně chodit na dentální hygienu?

Jak už jsem říkala, je to zánět dásní, parodotóza, zubní kámen, zubní kaz a například i zápach z úst.
Většina problémů v ústech vzniká kvůli zubnímu povlaku, který je nesprávně odstraňován, a to právě na dentální hygieně klienty učíme. Kromě ošetření vybíráme správné pomůcky na čištění a nacvičujeme to s klientem v jeho ústech.

  • Od jakého věku je dobré s dentální hygienou začít?

Od té doby, kdy to dítě zvládne. Na dentální hygienu ke mně se svými rodiči docházejí už i tříleté děti. Je to dobré pro vytvoření správného návyku. Už jsem tu měla i rok a půl starého hošíčka, kdy jsme si s maminkou ukazovaly, jak správně čistit.

  • Co patří mezi nejzákladnější pomůcky a přípravky?

Mezi nejzákladnější pomůcky patří klasický nebo elektrický (sonický) kartáček, mezizubní kartáčky, zubní nit a jednosvazkový kartáček. Na čištění doporučuji zubní pastu s fluoridy, které vyživují sklovinu.
 

Dentální hygienistka Rozálie Němcová 

dhhlinsko.cz

Aktuálně