Přejít k hlavnímu obsahu
Žít zdravě je jednodušší, než se zdá, vědí herečky divadla MALÉhRY
8. 10. 2020
Zdravý životní styl

Žít zdravě je jednodušší, než se zdá, vědí herečky divadla MALÉhRY

I malé změny mohou vést k velké, takřka kouzelné proměně. Ke zdravějšímu životu. Přesně to je mottem Výzvy 211.

Projektu, který oslovil i trojlístek hereček – Nikolu Zbytovskou, Barboru Seidlovou a Danielu Zbytovskou – tvořící dohromady malé autorské divadlo MALÉhRY. I pro ně je totiž zdravý životní styl přirozenou součástí každodenního bytí. A nejen o něm jsme si se všemi třemi dámami povídali…

Proč jste se rozhodly podpořit Výzvu 211?
Bára: Překvapilo nás, že se nějaká zdravotní pojišťovna pouští do toho, aby nás všechny motivovala vzít zodpovědnost za svoje zdraví do vlastních rukou, a to způsobem přirozeným, neinvazivním, hravým a zábavným. A tak jsme si řekly, že Výzvu 211, nabádající k návratu k sobě a k přirozenosti života, podpoříme.

Jak jste na tom vy a zdravý životní styl? Při vaší herecké profesi to nejspíš není vždy jednoduché…
Nikola: Jsme tři herečky a jsme víceméně stále na cestách. Píšeme scénáře, hrajeme pro dospělé i pro děti, vydáváme knihy, čteme naše fejetony, cestujeme po divadlech po celé naší vlasti. Takže musíme být fit a plné energie. Proto jsme si našly svou cestu, rituály a způsob života, který nám pomáhá v tom, abychom byly plné síly a energie.

rozhovor k vyzve 1

Kde nebo z čeho sílu a energii berete?
Daniela: Máme heslo, že všechno začíná v hlavě. A funguje to stoprocentně. Na jedné straně stojí klid, upřímné vztahy, odpovědnost za to, co děláme, a může to znít až pohádkově, i láska. Láska k našim blízkým, k práci, kterou rády děláme, k přírodě, k životu. To jsou věci, které jsou hrází proti negativním pocitům a náladám. A samozřejmě platí i to, že láska prochází žaludkem, takže důležitá je zdravá a kvalitní strava. To vše nás udržuje v pohodě a dobré náladě.

Když je řeč o stravě, jak na cestách zvládáte zdravě jíst?
Bára: Snažíme se vyhýbat restauracím, kde vaří otrávení kuchaři z polotovarů. Během našich cest jsme si našly své oblíbené restaurace a kavárny, kam rády zajdeme. Podporujeme malé české farmy, pekaře a jejich kvalitní produkty. Většinou si už ale z domova vozíme jídlo ve skleničkách. Každá z nás něco připraví a na cestách máme hotové hody. A hlavně jistotu, že nám jídlo dodá potřebnou sílu a energii. Občas ale podlehneme a výjimečně si dáme třeba smažený sýr s hranolkami. Snažíme se tomu ale předcházet. Potřebujeme totiž spoustu energie, kterou vydáváme na jevišti.

Říkáte, že si na cesty ve skleničkách vozíte jídlo, které samy připravujete. Prozradíte, co vaříte?
Nikola: Během našeho vaření na cesty jsme objevily spoustu potravin, které skoro upadly v zapomnění, ale tělu jsou přitom velice prospěšné. Také proto jsme řadu potravin odbouraly, např. klasickou mouku, bílý cukr. Vybíráme si kvalitní pečivo, sladíme především medem nebo stévií. Zkrátka drobnosti, které mění naši stravu k lepšímu. Máme spoustu receptů, které chutnají i za studena.

Například?
Nikola: Vaříme si třeba „krupetto“, variantu rizota z krup, připravujeme si pohanku a máme ji rády s lehce orestovanou zeleninou a bylinkami. Když nás honí mlsná, Bára vozí pro tuhle příležitost rozpůlené datle naplněné vlašským ořechem. Připravujeme do skleniček i různé druhy fazolí, bulgur, čočku na sladkokyselo. A taky brambory. Aby nám chutnaly za studena, připravujeme je jako obdobu bramborového salátu. Obrovským pomocníkem na cestách je pro nás malý mixer na smoothie. V šatně divadla nebo v hotelu si můžeme během pěti minut připravit energetickou bombu plnou vitaminů.

rozhovor k vyzve 2

Strava je ale jen jednou kapitolou života. Kde ještě čerpáte energii?
Daniela: Volné chvíle trávíme v přírodě. Jednou nám paní, která sbírá léčivé byliny, řekla, že stačí jedna hodina denně v lese nebo v přírodě. Měla pravdu. Příroda je taková pračka, která vypere a vyčistí mysl i tělo od všeho špatného a negativního a naopak dodá novou energii. Rády se jen tak touláme po lese, občas si vyjedeme na kole. Nebo si vezmeme deku, lehneme si do trávy, povídáme si a vymýšlíme nové projekty. Nebo si jen tak užíváme mlčky klid a pohled na oblohu. Na divadelní zájezdy si ale vždy bereme i pohorky.

Pohorky?
Bára: Ano. Pořadatelé z divadel, kam jezdíme pravidelně, nás dokonce už očekávají s mapkou turistických tras. Po výletě jsme vždy na jevišti plné energie. Je to naše vášeň. Ale nemusíme trhat žádné sportovní rekordy. Někdy stačí jen pár kilometrů klidným tempem. V zimě bereme běžky nebo sněžnice, na podzim pláštěnky, v létě plavky. Bydlíme v Brně, kde vzdálenosti nejsou tak velké, proto se ve městě vyhýbáme MHD a raději chodíme pěšky nebo jezdíme na kole. A jak to jde, ujíždíme z města ven do přírody.

A co další zdroje energie?
Nikola: Rády zajdeme na dobrý film, ale opravdu pečlivě si vybíráme. Žádné střílečky, násilí ani spousta nenávisti. Chodíme do divadel a na koncerty vážné hudby. A rády se setkáváme s dalšími lidmi, s nimiž se zasmějeme a prožijeme něco hezkého. To vše dohromady je náš klíč ke zdravějšímu životu. A je to jednodušší, než se zdá.

Autorské divadlo MALÉhRY tvoří tři herečky – Barbora Seidlová a Daniela a Nikola Zbytovské. Zázemí mají v Brně, v Divadle Bolka Polívky, ale hostují po divadlech a kulturních stáncích po celé naší vlasti. Jejich inscenace jsou převážně tragikomedie a jsou inspirovány skutečnými příběhy lidí kolem nás. Vydávají knihy, pořádají scénická čtení vlastních textů, fejetonů a postřehů. Na repertoáru mají i inscenace pro děti. Tahle trojice nerozděluje svůj život na pracovní a osobní. Všechno se vzájemně prolíná a harmonicky propojuje.

Aktuálně