Přejít k hlavnímu obsahu
vyšetření zraku
21. 6. 2021
Nemoci

Zrak máme jen jeden

Dnešní doba s sebou přináší mnoho civilizačních chorob, častější výskyt některých onemocnění nebo projevení se vad, které by dříve zůstaly skryty. Týká se to i potíží se zrakem. Na vině je především převažující sedavé zaměstnání a vliv modrého světla z obrazovek počítačů a telefonů.

Říká se, že vše souvisí se vším. Způsob našeho života se může projevit i na kvalitě zraku. On-line výuka a častý home office daly našim očím pořádně zabrat. Ale problém se nadále týká všech, kdo pracují s informačními technologiemi. Pokud je to i váš případ, nezapomínejte na časté přestávky během práce a práci odložte nejméně 2 hodiny před spaním. Ochráníte tak nejen svůj zrak, ale i psychickou pohodu a kvalitu spánku.

Nejčastější vady zraku

Jako lidé v moderní společnosti máme na zrak vyšší nároky, než jaký byl jeho původní účel. Naši prapředci využívali střídání pohledu do dálky a na konkrétní předměty, my používáme výhradně pohled na blízko. Zrak neúměrně namáháme, přitom chceme dokonale vidět vše – do dálky i na krátkou vzdálenost. 

Akomodační krátkozrakost

Akomodační krátkozrakost je přechodná porucha, nicméně může trvat i několik měsíců. Jedná se o křeč zaostřovacího svalu: Když se chcete rozhlédnout po okolí, vidíte jej jako v mlze. Uměle navozená porucha se objevuje, pokud člověk delší dobu přetěžuje zrak čtením, například studenti, kteří se připravují na zkoušky. Když pak necháte oči 14 dní až měsíc odpočinout, pohled do dálky se zase rozjasní.

Šilhání

Obdobným problémem v důsledku přílišného namáhání zraku je šilhání. Za normálních okolností mají obě naše oči sdružené pohyby, jak zprava doleva, tak i z dálky do blízka, obě oči spolupracují a přibližují se k nosu, čím blíž je sledovaný předmět. Jakmile začne jedno oko pošilhávat, pocítíte horší soustředěnost, celkovou únavu, vidíte, že se písmenka i řádky míhají, objeví se psychické potíže a problémy se spánkem.

Šedý a zelený zákal

Ačkoli se šedý i zelený zákal označuje slovem „zákal“, v pravém slova smyslu je zákalem jen ten šedý. Při tomto onemocnění se zakaluje čočka a ztrácí svou průhlednost a pružnost. Zelený zákal neboli glaukom ničí oční nerv. Dochází k vyššímu očnímu tlaku, zrakový nerv se stává citlivějším a postupně začne odumírat. Pomalu dochází k výpadkům zorného pole, ale tento příznak dokáže korigovat druhé oko, proto se na tuto nemoc přijde nejčastěji při náhodném vyšetření nebo tehdy, kdy nastává takzvané trubicovité vidění.
Obě poruchy zraku lze operativně léčit, šedý zákal umí lékaři zcela odstranit, glaukom má bohužel nevratné důsledky a operace znamená udržení stávajícího stavu a minimalizaci souvisejících potíží.

Problémy zraku u dětí

U dětí je zrak už od narození pečlivě hlídán pediatry. S plně vyvinutým zrakem se totiž nerodíme, zrak se vyvíjí až do 10 let věku. Nebezpečím je vývojová abnormalita, takzvaná tupozrakost. Jedná se o funkční vadu zraku, která se projevuje jako snížená zraková ostrost. Proto by zejména rodiče, kteří sami trpí některou ze zrakových vad, měli dbát na pravidelné preventivní prohlídky svého dítěte u očního lékaře.
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR přispívá svým klientům ve věku od 6 měsíců do 10 let na prevenci tupozrakosti, respektive na vyšetření zraku, které slouží k včasnému odhalení této oční vady. 
 

Prevence a kontrola zrakových vad

Pokud na sobě nepozorujete žádné příznaky, stačí zajít na preventivní prohlídku k očnímu lékaři jednou za pár let. Mezi 45. a 50. rokem věku se u většiny lidí začne objevovat krátkozrakost, tedy slábnutí zraku při pohledu na blízko. V této době je dobré požádat lékaře o komplexní prohlídku sítnice s rozkapáním očí, která odhalí možná budoucí rizika.
Pokud máte brýle nebo používáte čočky, měli byste na prohlídku zajít každé 2 roky, i když se u vás dioptrie už nezvyšují. Lidé s cukrovkou by měli vyšetření absolvovat každý rok, protože zde hrozí rozvoj takzvané diabetické retinopatie.

Na zrakové vady má do jisté míry vliv i dědičnost a další zdravotní potíže. Proto Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR poskytuje příspěvek na vyšetření vybranými diagnostickými metodami pacientům s cukrovkou, vysokým krevním tlakem či závažným dědičným onemocněním.
Pacientů v mladším věku přibývá, poruch zaostřování a dioptrických vad také. Většina problémů se dá úspěšně korigovat, proto svůj zrak nezanedbávejte a dopřejte mu zaslouženou péči.
 

Aktuálně