Přejít k hlavnímu obsahu
Bolavé kyčle
Zdravý životní styl

Bolavé kyčle mohou vést k artróze

Bolest kyčlí postihuje s přibývajícím věkem velkou část populace. Prevencí je pravidelný pohyb, pomoci mohou také doplňky stravy.

Pro správnou funkci kyčlí je žádoucí pravidelný pohyb a zdravý životní styl. Naopak k bolesti vede sedavý způsob života, nedostatek fyzické aktivity anebo přetěžování kyčlí. Proč nás bolí kyčle a jaké preventivní cviky na ně fungují? Přečtěte si v tomto článku. S přibývajícím věkem se však může objevit také artróza.

Co je artróza kyčlí?

Artróza je degenerativní kloubní onemocnění, tedy stav, při kterém dochází k postupnému poškození chrupavky a kloubních tkání. Nejčastěji se artróza vyskytuje právě v kyčelních kloubech, a to zejména u starší populace. Hlavním příznakem je bolest, která se obvykle zhoršuje při pohybu, zejména při chůzi, stání nebo dokonce v noci při spánku. Tato bolest může být pociťována také v oblasti stehen, třísel nebo kolene. Vedle bolesti může pacient trpět omezenou pohyblivostí a tuhostí kloubu.

Příčiny artrózy kyčle jsou různé, avšak většinou souvisejí s opotřebením kloubů v průběhu času, genetickými faktory, obezitou nebo traumatickými zraněními kloubu. Diagnóza se obvykle provádí na základě klinického vyšetření, rentgenových snímků a dalších obrazových testů.

Jak se léčí artróza kyčlí

Léčba bolesti kyčlí spojené s artrózou může zahrnovat neinvazivní metody, jako jsou fyzioterapie a další cvičení na posílení svalů kolem kloubu. Zásadní je také změna životního stylu, a to především redukce hmotnosti u pacientů s nadváhou. V pokročilých případech artrózy může být zvážena chirurgická léčba a endoprotéza kyčelního kloubu.

Prevence, prevence a zase prevence

Abyste předešli problémům s kyčlemi v pozdějším věku, začněte na ně myslet včas! Účinnou prevencí bolesti a artrózy kyčlí je udržování zdravé hmotnosti, aktivní životní styl a prevence zranění kloubu. Důležité je také minimalizovat opakované namáhání kloubu a dodržovat zásady ergonomie při práci nebo sportovních aktivitách. V případě bolesti kyčle nebo podezření na artrózu je důležité vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Časná diagnóza a léčba mohou zlepšit prognózu a kvalitu života pacienta s touto obtížnou a často bolestivou poruchou kloubů. 

Jaké zvolit doplňky stravy

Při léčbě artrózy a bolesti kloubů mohou pomoci i doplňky stravy. Pakliže užíváte jiné léky, konzultujte však užívání kloubní výživy se svým lékařem. Mezi ty účinné patří:

  • Glukosamin a chondroitin: Tyto látky jsou součástí normální chrupavkové tkáně. Pomáhají udržovat zdraví kloubů a zmírňovat bolest při artróze.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Tuky, které se nacházejí v rybím oleji, lněném semínku a dalších potravinách, mají protizánětlivé účinky. 
  • Kurkumin: Aktivní složka v kurkumě má silné protizánětlivé účinky. 
  • Vitamín D: Nedostatek vitamínu D může přispívat k problémům se zdravím kloubů. 
  • Boswellia: Extrakt z boswellie, které se přezdívá přírodní poklad na klouby, má také protizánětlivé účinky a může pomoci snižovat bolest a tuhost spojenou s artrózou.

Vyhrajte v soutěži Zdravý pohyb moje výhra

Sledujte náš profil na Facebooku, kde najdete soutěžní příspěvek ke květnové výzvě. Zacvičte si s námi, vyfoťte se u toho a pošlete nám svou fotku do komentářů. Když připojíte hashtagy #zdravypohybmojevyhra #kycle, jste ve slosování o kuchyňské váhy a poukázky do Intersportu! Více se dozvíte ZDE.
 


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně