Přejít k hlavnímu obsahu
online čerpání z FP
11. 11. 2021
Na zdraví se musí chytře

Čerpejte výhody z Fondu prevence ještě letos. Jde to i online!

Většina našich čtenářů asi ví, že Fond prevence je preventivní program Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, jehož cílem je podpora aktivit směřujících k pevnějšímu zdraví. Příspěvky (bonusy) v roce 2021 jsou v rámci tohoto fondu určeny dospělým i dětem, a co je skvělé, žádost můžete podat i online, tedy přes datovou schránkou nebo infomail bez nutnosti navštěvovat pobočku pojišťovny.

V roce 2021 můžete příspěvky z Fondu prevence využít například na pohybové aktivity, předcházení vzniku nemocí pomocí preventivních vyšetření nebo třeba i na některá očkování. Není to ale všechno, pojišťovna nabízí pomoc také chronicky nemocným lidem a podporu poskytuje rovněž těhotným či kojícím ženám, dárcům krve, krevní plazmy a kostní dřeně. Podívejme se na některé programy podrobněji.

Zdravý životní styl

Na pravidelné sportovní aktivity ZP MV ČR nabízí příspěvek ve výši 500 Kč pro dospělé a až 1 500 Kč pro děti. Můžete ho využít třeba při nákupu permanentek na pravidelné sportování, například aerobik, jógu apod. U dětí to mohou být také plavecké kurzy, lyžařské výcviky nebo ozdravné pobyty (školy v přírodě). Využít můžete i sezonní akce, např. Dětské sportovní léto, kdy můžete získat dalších 500 Kč navíc.

Prevence nemocí 

Pojišťovna klade důraz rovněž na předcházení onkologickým či civilizačním nemocem. Může to být vyšetření mateřských znamének, vyšetření na osteoporózu nebo test na okultní krvácení. Příspěvky jsou v rámci prevence určené i na očkování proti řadě nemocí, u nichž vakcíny nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, mimo jiné proti chřipce, klíšťové encefalitidě, pneumokokům, meningokokům nebo žloutence.

Chronicky nemocní a lidé se speciální dietou

Chronicky nemocným dětem a dospělým pojišťovna v rámci svého Fondu prevence přispívá na koupi zdravotnických prostředků, jež souvisí s onemocněními vyžadujícími dlouhodobou péči. Jedná se konkrétně o diabetiky, astmatiky, nemocné s roztroušenou sklerózou a další, kteří se potýkají s chronickou nemocí. 
Novinkou je nabídka pro chronicky nemocné děti s onemocněním dýchacích cest nebo kůže, a sice příspěvek na léčebně-ozdravný pobyt ve vysokohorském nebo přímořském nebo lázeňském prostředí. 
Pojišťovna chce také pomoct kuřákům v jejich snaze skoncovat se svým zlozvykem a předcházet komplikacím, a tak jim poskytuje příspěvek na nikotinové žvýkačky či náplasti. 

Nejmenší děti, nastávající i čerstvé maminky

Také těhotné nebo kojící ženy mohou z Fondu prevence čerpat příspěvek. Buď jednorázově, nebo opakovaně – jednotlivě na položku/y z programu pro těhotné dle svého výběru, a to až 2 000 Kč ročně. Tuto částku lze rozdělit na až 1 500 Kč z tohoto programu a 500 Kč ze základních programů, nebo 1 000 Kč z tohoto programu a 1 000 Kč z programu Očkování
Příspěvek je možné využít na předporodní kurzy, screeningová vyšetření v těhotenství nebo odběry pupečníkové krve. Pojišťovna podporuje cvičení maminek po porodu, přispívá na laktační poradkyni či pomůcky usnadňující kojení.
Novorozencům a kojencům přispívá např. na nákup monitoru dechu, teploměru či odsávačky apod.

Využijte možnost komunikovat s ZP MV ČR online

 

Jak jsme vás už informovali v článku Šetřete čas. Komunikujte se zdravotní pojišťovnou elektronicky, díky moderním technologiím můžete spoustu věcí s pojišťovnou vyřešit na dálku. Pokud portál zatím nevyužíváte, návod jak na to najdete v už zmiňovaném článku.

 

A v druhém pololetí 2021 to bude platit i pro čerpání příspěvků z Fondu prevence. Je to v zásadě jednoduché. Na webovém portálu E-komunikace, který je základem elektronické komunikace ZP MV ČR s klienty, si v Samoobsluze vyplníte žádost, nahrajete požadované podklady a odešlete k posouzení ZP MV ČR. 


Obecně platí, že o příspěvky z Fondu prevence si může zažádat každý klient pojišťovny, který k žádosti o příspěvek doloží originál platebního dokladu, v případě platby přes internet pak doklad o provedení platby, a to nejpozději do dvou měsíců od realizace. Podrobné informace o jednotlivých programech a výšce jednotlivých příspěvků najdete na webu pojišťovny
 

Aktuálně