Přejít k hlavnímu obsahu
Chandra neútočí, ale dost překáží
10. 11. 2022
Duševní zdraví

Chandra neútočí, ale dost překáží

I když je chandra takříkajíc oldschoolové slovo, a významem si možná nejste úplně jistí, vězte, že když vás přepadne ve chvíli, když se chcete pustit do cvičení, dokáže pořádně překážet.

Co všechno se nám může postavit do cesty, když se chceme rozběhnout, rozpřáhnout ruce při aerobním cviku, obout brusle nebo sednout na kolo? Kromě objektivních příčin, jako je třeba zranění, se nabízí dost zdánlivých důvodů, proč odložit cvičení, pohyb, zkrátka tělesnou aktivitu. To máte počasí, čas, únava nebo prostě nevíte, jak začít. 

Další takovou překážkou může být zmíněná chandra. Pravda, nepatří mezi frekventované výrazy, jak se odborně říká, ale existuje. Raději nepoužíváme populárnější výraz depka, aby nedošlo k tomu neblahému zaměňování s depresí. Slovo depka se stalo synonymem pro špatnou náladu či nenaladěnost, jenže to bohužel poněkud zlehčuje vnímání vážného stavu, kterým skutečná deprese je. Ale vraťme se zpět k chandře a jejímu útoku. Pardon, překážení.

Co je chandra

Dá se říct, co přesně chandra je? Nebo má tenhle pojem široce rozpřaženou náruč a vejde se tam kde co, tedy od lenosti přes otrávenost až k apatii a hluboké melancholii? Spíš ano. Při hledání významu narazíte na pojmy, jako jsou zádumčivost, stesk, sklíčenost, těžkomyslnost, trudnomyslnost, či dokonce světabol. Jak vidíte, ani tahle slova nepatří mezi příliš frekventovaná.
Zkrátka to vypadá, že chandra má záběr široký, a co člověk, to jiný projev, jiná zátěž, jiný průběh. A na to neexistuje univerzální řešení. Nabízí se dát od toho ruce pryč a prohlásit, že tady je každá rada drahá. Naštěstí něco, v podstatě velmi jednoduchého, tu přece jen existuje. Není to žádná převratná novinka, ale funguje to.

Vychoďte to!

Ano, chůze. Ten nejjednodušší a nejpřirozenější pohyb. Při chůzi totiž dochází jen k samým pozitivním věcem. Doslova si čistíte mysl. Podporuje vaši kreativitu, vidíte věci jasněji, i se stresem se dokážete o něco lépe vyrovnat. Při chůzi vás doslova přepadají nápady, které si od vás drží distanc, když ležíte na pohovce. Takže nejspíš přijdete na to, jak to udělat, aby vám nic nepřekáželo v hýbání se. Inspirujte se třeba čímkoli pozitivním, co se kolem vás v poslední době šustlo, i kdyby to bylo z úplně jiného „oboru“, než je cvičení. A protože se znáte nejlépe, určitě přijdete na nějaký účinný fígl, kterým se dokážete odblokovat, když se dostaví chandra. 

Tak se zvedněte a jděte se projít, abyste přišli na to, jak to udělat, abyste překonali chandru, zvedli se a šli se projít.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně