Přejít k hlavnímu obsahu
co ohrožuje náš zrak
28. 4. 2022
Prevence Jarní vášeň pro zdravé tělo

Co ohrožuje náš zrak

Nejen tělesné dispozice a celková zdravotní kondice mají vliv na náš zrak. Jsou to i moderní technologie. Jak konkrétně současný komunikační styl ovlivňuje kvalitu našeho zraku?

Jak moc zblízka se díváme na displej mobilu nebo monitor počítače? Nemusíme moc dlouho přemýšlet, abychom si uvědomili, že určitě z mnohem, mnohem větší blízkosti, než ke které je lidský zrak přirozeně uzpůsobený. Natožpak aby v této „pozici“ setrvával během dne v tak velké míře, jak se nám to děje dnes. Nový styl komunikace, kdy převládlo užívání digitálních technologií, prostřednictvím kterých komunikujeme od rána do večera, s sebou kromě výhod nutně přináší i negativní souvislosti. Podívejme se konkrétně, jaké problémy to působí našemu zraku.

Příliš dlouho příliš blízko

Pro zrak je přirozené, aby střídavě zaostřoval na různé vzdálenosti. U mnohých z nás však dnes enormně převládá zaostřování na blízko, tak jak to vyžadují používané digitální technologie. Zrak tímto nepoměrem přepínáme a to přináší problémy. Poslední dva roky, kdy jsme se v podstatě všichni přenastavili do on-line režimu, vystavily náš zrak zatěžkávací zkoušce. Více času stráveného před monitorem buď přineslo nové problémy, nebo zvýraznilo přirozené vady. V době on-line výuky a on-line mítinků v rámci home office přicházeli do očních ordinací častěji než dříve lidé, kteří by v „normálním provozu“ ještě nepotřebovali brýle na blízko. U některých se objevila křeč zaostřovacího svalu, která se projevuje tak, že oko zůstává zaostřené na blízko i poté, co přestane sledovat monitor či mobil. Může to být na pár okamžiků, ale tento stav může trvat i několik měsíců. Postižený pak trpí dočasnou krátkozrakostí. 

Nebo nastává problém v situaci, kdy se jedná o drobnou vrozenou vadu, téměř nepostřehnutelné šilhání, kterého si v normálním životě ani nevšimnete. Přetěžování očí při dlouhém zaostřování na blízko je unavuje a následně hůře spolupracují. Oči mají sdružené pohyby, levopravé a z dálky do blízka. Jinak řečeno, dívají se spolu. Při pohledu na blízko se obě oči stáčí k nosu. A pokud má někdo poruchu této spolupráce (vergence), začne se více projevovat. Oči jsou unavené a může docházet k větší nesynchronicitě jejich spolupráce. Jedno oko začne tzv. odšilhávat. Celkově to znamená více unavený zrak, což s sebou nese i psychickou únavu, a po celodenním ostření na blízko může člověku dokonce připadat, jako by se mu písmena či text před očima hýbaly. 

Zaostřujte

Se současnou podobou digitální komunikace nejspíš nic neuděláme. Je to na nás samotných, jak ochráníme a podpoříme svůj zrak, aby to takzvaně neodnesl. Nemusí to být tak složité. Myslete na časté pauzy, kdy očím dopřejete oddech od ostření na monitor. V pauze se chvilku věnujte jednoduchému cvičení, zaostřujte v krátkých intervalech do blízka a do dálky. Zdá se to jako málo, ale oči vám za to budou vděčné.
 

Poslechněte si další zajímavosti ohledně zdraví našich očí!

 

Podcast Zrak máme jenom jeden
Rozhovor s MUDr. Lucií Valešovou, primářkou oční kliniky NeoVize

Aktuálně