Přejít k hlavnímu obsahu
Dýchání do břicha
4. 1. 2024
Zdravý životní styl

Dýchání do břicha

Také si myslíte, že dýchání je vrozená schopnost, kterou se nikdo nemusí učit? Jenže je tu vědomé dýchání do břicha, které velmi ovlivňuje zdraví i mysl. Přečtěte si, jak začít dýchat do břicha a proč.

Většina lidí dýchá jen velmi povrchově, což v řeči těla odpovídá krizovým situacím, a proto se teď zaměříme na to, jak správně dýchat do břicha.

Dva typy dýchání

Povrchové dýchání se odehrává pouze v hrudníku a je typické pro stresové situace, kdy je tělo ztuhlé a napjaté v očekávání útoku nebo útěku.
Hluboké dýchání do břicha využívá bránici a břišní svaly, což umožňuje plnější nádech a více uvolnění a kyslíku v těle.

Co vám správné dýchání do břicha přinese

  • Stabilizaci těla a páteře – dýcháním do břicha probudíte nejen svaly kolem páteře, ale i hloubkové břišní svalstvo a pánevní dno. 
  • Lepší okysličení – díky hlubokému dechu zaplavíte buňky svého těla kyslíkem, a tím i energií.
  • Posílení imunitního systému – při správném dýchání posilujete svou obranyschopnost.
  • Eliminaci stresu – hlubokým dýcháním se dokážete až zázračně rychle zbavit stresu a napětí.
  • Zklidnění mysli – dýchání do břicha ve vašem těle spustí něco jako mód relaxace.
  • Emocionální rovnováhu – při dýchání do břicha se vám bude lépe dařit zpracovávat návaly emocí.

Zkuste si to klidně hned teď

Pro začátek si lehněte na záda, pokrčte nohy v kolenou a uvolněte se. Zády se stále dotýkejte země.
Položte si ruce na břicho a nosem se zhluboka nadechněte do břicha tak, aby vzduch v plicích zatlačil na bránici. Pod rukama cítíte, jak se vaše břicho s nádechem zvětšuje. Jakmile máte nafouklé břicho, nadechujte se i do stran až do hrudníku. S výdechem se břicho zase zmenšuje. Jednoduché, že?

Trénink kdekoliv

Trénink dýchání do břicha není žádná věda. Můžete se tomu věnovat třeba při čekání na bus, v práci nebo kdykoliv vás to napadne. Stačí si párkrát za den vzpomenout a tuto jednoduchou techniku začlenit do svého programu. Časem budete do břicha dýchat automaticky a vaše tělo vám bude nesmírně vděčné.
 


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně