Goji je další superpotravinou, o které na Zdraví jako vášeň rádi píšeme, neboť její účinky z ní dělají supermana mezi rostlinami. Po staletí neodmyslitelně patří do tradiční čínské medicíny i do jejich kuchyně. V Čechách kustovnici už nějakou dobu známe coby přírodní antioxidant a zdroj vitaminů. Má výbornou chuť, někde mezi rozinkou a šípkem, čímž se rychle nominovala na zdravou alternativu mlsání a oblíbenou součást kaší, čajů, smoothie, salátů, dezertů, jogurtů a mnoha dalších pokrmů.
GOJI ZABÍRÁ NA NEJEDEN ZDRAVOTNÍ PROBLÉM
Doporučuje se k posílení organismu a je přímo elixírem mládí s vysokým obsahem vitaminů B1, B2 a C i vitaminu E. Obsahuje 18 aminokyselin, které si naše tělo samo nedokáže vyrobit. Je jedním z nejbohatších zdrojů zinku, železa, manganu, mědi a chromu. Disponuje množstvím karotenoidů, jako je např. zeaxantin a beta-karoten. A jsou tu také proteoglykany, které přispívají k ochraně oční sítnice, neuronů, ale také ke snížení buněčného stresu.
15 DŮVODŮ, PROČ JÍST GOJI
- Posiluje obranyschopnost organismu a zpomaluje stárnutí.
- Podporuje správnou funkci ledvin a jater.
- Má vliv na lepší trávení a pomáhá rychleji spalovat tuky.
- Detoxikuje organismus. Pomůže, když to přeženete s alkoholem.
- Snižuje krevní tlak a příznivě působí na tvorbu červených krvinek.
- Má vliv na snížení hladiny cholesterolu.
- Ulevuje při astmatu.
- Dobře působí na zrak. Zklidňuje unavené a podrážděné oči.
- Působí podpůrně při cukrovce.
- Příznivě působí na nervovou soustavu, eliminuje stres a bolesti hlavy.
- Podporuje paměť a mozkové kognitivní funkce.
- Posiluje srdce a chrání cévní systém.
- Pomáhá zvládat náročné psychické i fyzické situace.
- Pomáhá rychlejší regeneraci svalů po sportovním výkonu.
- Má anti-aging účinky. Udržuje pleť zdravou, pružnou a svěží.
Zkuste si udělat z goji čaj. Ten se připravuje podobně jako šípkový: 2–3 čajové lžičky sušených plodů zalijete 250 ml horké vody a ponecháte 3–5 minut louhovat.
Máte-li rádi čaje z bylinek, přihoďte k nim pár plodů goji. Obohatí čaj svou barvou a dodají mu další živiny.
Kustovnice čínská nemá žádné vedlejší účinky, a když denně sníte 1–2 polévkové lžíce v různých pokrmech nebo jen tak, jako mlsání, vaše tělo se vám velmi odvděčí.
Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň a specialistka na bylinky a přírodní kosmetiku