Přejít k hlavnímu obsahu
suchej únor 2023
1. 2. 2023
Zdravý životní styl Zimní vášeň pro zdravou duši

Jak na suchý únor

Nemusíte se do akce Suchej únor zapojit. Ale fundované informace soustředěné do knihy Suchej únor – 28 důvodů, proč ochutnat čistokrevnej život jsou zajímavé pro každého, kdo má zájem o své zdraví.

Suchej únor je možné pojmout různě. Pustit se do toho s partou, či dokonce jako celá firma nebo si udělat „uzavřené představení“ jen pro sebe samého. Jak víme z prostředí sociálních sítí, sdílení je pro velké množství lidí něco pozitivního a v tomto případě motivujícího. Tak tedy směle do toho! Jiný, a nemusí to být nutně introvert, zkrátka nepotřebuje kolem toho dělat jakýkoli rozruch. Důvodem ani nemusí být obava, že snad nedodrží celý měsíc, ale prostě nepotřebuje veřejnou prezentaci svého osobního rozhodnutí. Je jedno, jakou zvolíte formu. Důležité je, že vyzkoušet si měsíc bez alkoholu je opravdu zajímavé a užitečné po mnoha stránkách. Zkušenosti těch, kteří si suchý únor naordinovali, jsou velmi rozmanité, ale žádná z nich není na téma „Jak mi suchej únor zničil zdraví a život“.

Kniha není suchá

Když si řekneme, že existuje kniha, která shrnuje nejrůznější fakta o pití a nepití, možná vás napadne, že to bude fádní čtení. Zkrátka suchá fakta. Je to naštěstí jinak. Kniha Suchej únor má 28 záživných kapitol, ve kterých nahlíží na konzumaci alkoholu z rozmanitých úhlů. Jak ovlivňuje pití spánek, sex či sportování. Jak jde dohromady s prací a jak se může projevovat při výchově dětí. Najdete tu samozřejmě také kapitoly o závislosti a léčbě. Nejspíš budete některými čísly z knihy zaskočeni. Například až se dočtete, kolik lidí ve vašem nejbližším okolí může mít reálné problémy s rizikovým pitím. Rozhodně není nutné, naordinovat si suchý únor, pokud se vám nechce. Ale přečíst si inspirativní knihu, popřemýšlet o faktech, názorech odborníků i zkušenostech známých osobností není od věci.

„Kniha Suchej únor – 28 důvodů, proč ochutnat čistokrevnej život z nás abstinenty neudělá. Ani to není jejím cílem. Má být lidem především inspirací k příjemné sebereflexi a můžeme se díky ní ledacos dozvědět. Nejen o alkoproblematice, ale hlavně o sobě. Kniha má jediný cíl – abychom všichni znali upřímnou odpověď na jednoduchou otázku: Ovládáme my alkohol, nebo alkohol ovládá nás?“ Tak popisuje smysl knihy Petr Freimann – manažer kampaně Suchej únor.

Knihu získáte nejen v knihkupectvích, ale také jako registrovaný účastník akce Suchej únor.

Suchá kniha destilovaného poznání

V roce 2020 Suchej únor vydal knihu, která bude opět dostupná registrovaným účastníkům i na pultech českých knihkupectví. Ve 28 kapitolách představuje alkohol s lehkostí i vážností – ve všech jeho společenských rolích. Ať už je to spánek, sex, sport, práce, výchova dětí, závislost a léčba, zdraví nebo alkohol za volantem.

Do knihy přispělo 72 českých osobností, odborníků, novinářů i obyčejných smrtelníků s neobyčejnými lidskými příběhy. Těšit se můžeme na reprezentačního hokejistu Patrika Bartošáka, psychology Pavla Rataje či Ilonu Preslovou, spisovatele Josefa Formánka, primáře Petra Popova, koučku Janku Chudlíkovou, alkohologa Ivana Doudu, záchranáře Honzu nebo muzikanta Petra Fialu. 

 

suchej únor 1suchej únor 4suchej únor 2suchej únor 3