Přejít k hlavnímu obsahu
povánoční detox
12. 1. 2022
Zdravý životní styl Zimní vášeň pro zdravou duši

Je to tu zas: Povánoční „detox“

Po vánočních svátcích a silvestrovských oslavách nebývá člověku zrovna nejlépe po těle. Všechno to jídlo, pití a probdělé noci na přelomu roku si vyberou svou daň. Při pohledu do zrcadla mnohým z nás není dobře ani na duši. A tak je leden tou nejlepší dobou na detoxikační kúru.

Taková detoxikační kúra není naštěstí nic náročného a věřte, že budete pociťovat i radost, a to hned, jakmile na sobě pocítíte účinky detoxu. Ten totiž není jen o tom, že uberete jídlo a zbavíte se nasbíraných kil. Pokud jde o vaše tělo a mysl, zmáčknete totiž tlačítko restart.

Tři. Dva. Jedna. Teď…

Váš detox začne ve chvíli, kterou si zvolíte vy sami, ale moc to neodkládejte, jinak se už nepřinutíte. Řekněte si: „Tuhle poslední nezdravou věc ještě sním a od té chvíle jsem na detoxu.“ Bez nostalgie vyprovoďte smažené a sladké pochutiny. O Vánocích to stačilo.

Jděte na první zdravý nákup. Budete potřebovat pestrou, celostní stravu a hodně zeleniny a ovoce. Pro detox jsou jako stvořené ječmen a chlorella. Pročistí střeva, podpoří játra, zklidní podrážděný žaludek, slinivku i žlučník. Navíc podporují tvorbu serotoninu, hormonu štěstí, a přispívají tak ke zlepšení nálady i psychické odolnosti. Vidíte? Říkali jsme, že začnete pociťovat radost.

Naordinujte si alespoň 40 minut pohybu denně a dělejte to, co máte nejraději. Klidně obyčejnou procházku, důležitý je samotný pohyb.

Bez plánu ani ránu!

Mnoha lidem se detox zhroutí už po pár dnech, protože přecenili své síly a najednou je bolí svaly a cítí se víc unavení než radostní. Nesmíte si očistu jakkoli znepříjemňovat. Přijímejte detox jako hru. Vytvořte si plán, vyvěste ho na viditelné místo a odškrtávejte si splněné úkoly a dny. Klidně zapojte i ostatní ve vaší domácnosti. 

Minimalismus pro klid na duši

Ruku v ruce s úpravou jídelníčku by měl jít i duševní detox a nic nepomůže tolik jako plánování, protože díky němu se člověk cítí koordinovaný, organizovaný a motivovaný. To, že máte „vše pevně v rukách“, je skvělý pocit a pomůže vám s tím filozofie minimalismu. Ta tvrdí, že vše, co k životu potřebujeme, se vejde do jednoho kufru.

Pro začátek bude stačit, když si během víkendu protřídíte staré oblečení nebo šuplíky s jinými věcmi. Každou jednotlivost vezměte do ruky a sami sebe se zeptejte, zda to či ono ještě potřebujete. Ne? Šup s tím do pytle.

Takhle se rázem zbavíte desítek, možná stovek nepotřebných věcí, které vám zabíraly místo ve vašem životním prostoru. Jak vidíte, detoxikovat budete na několika úrovních najednou. Z uvolněného prostoru se může stát ateliér, cvičební kout nebo místo jen pro vás.

Je jen na vás, abyste si z povánočního detoxu udělali příjemnou a zábavnou aktivitu. 
 

Aktuálně