Přejít k hlavnímu obsahu
čištění zubů
10. 3. 2022
Prevence

Jen čistit si zuby nestačí

Kdy jindy obrátit pozornost k prevenci, která se týká nejen naši zubů, ale celé ústní dutiny, než s blížícím se světovým dnem ústního zdraví. Ten připadá na 20. březen.

Světový den ústního zdraví byl ustanoven před 11 lety Světovou ústní federací (FDI). Cílem je obrátit pozornost k prevenci onemocnění ústní dutiny a zvyšování povědomí o této problematice. Nejde totiž zdaleka jen o zubní kaz, jak by si snad někdo mohl myslet. Záněty v ústní dutině se totiž týkají mnohem závažnějších problémů. V konečném důsledku mohou vést až k cukrovce, onemocnění srdce, či dokonce k onkologickému onemocnění. To je jistě důvod, proč bychom se o zdraví své ústní dutiny měli zajímat. Naštěstí většině onemocnění se dá dobře předcházet. Zjednodušeně řečeno, neměli bychom dopustit, aby v našich ústech došlo k nárůstu bakterií. To ovlivňuje „kondici“ dásní a ostatních tkání (závěsného aparátu), které drží naše zuby na svém místě. Při zvětšeném množství bakterií, kdy se nevěnujeme důkladně ústní hygieně nebo neléčíme zánět či paradentózu, se mohou bakterie dostat do krevního řečiště, což může vést až k výše zmíněným onemocněním.

Na co nezapomínat

Věci, které nám pomáhají udržet ústní dutinu ve zdravém stavu, jsou notoricky známé. Jsou to:

  • denní čištění zubů,
  • domácí dentální hygiena, kdy používáme nástroje na čištění mezizubních prostorů,
  • pravidelná preventivní prohlídka u zubaře, 
  • pravidelná návštěva zubního hygienisty/ky,
  • vyhýbání se nadměrné konzumaci stravy bohaté na cukry.

Ruku na srdce. Kolik z těchto zásad se vám daří pravidelně a samozřejmě dodržovat? Většina z nás nejspíš končí u denního čištění zubů, kdy občas sáhneme i po mezizubním kartáčku. Možná nás právě připomínka Světového dne ústního zdraví pohne k tomu, abychom se snažili ze všech těchto úkonů udělat prospěšnou rutinu. Ale ať už vás postrčí cokoli, bude to jen k vašemu prospěchu.

ZP MV ČR přispívá na dentální hygienu

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR přispívá na nehrazené služby tzv. dentální hygieny u dentálního hygienisty/ky. 
 
500 Kč pro dospělé 
1 500 Kč pro děti
3 000 Kč pro těhotné ženy
 

Aktuálně