Přejít k hlavnímu obsahu
joga
20. 12. 2021
Zdravý životní styl Zimní vášeň pro zdravou duši

Jógou ke zdravé duši

Netřeba dlouze vysvětlovat, že jóga je na rozdíl od jiných druhů cvičení zdravým pohybem i relaxací a že souvisí také s meditací. O józe se mluví jako o nejlepší formě psychohygieny. Její blahodárné účinky na zdraví těla i duše potvrzuje celá řada odborných studií.

Naslouchejte svojí duši

Jóga je jednou z cest k léčbě duše. Jen si to zkuste představit sami. Něco vás trápí, nemůžete na to přestat myslet, nemůžete kvůli tomu spát. Máte zvýšené napětí svalů a podrážděnou nervovou soustavu. Co potřebujete v první řadě? Uklidnit mysl. Také už jste v panice či ve stresu slyšeli radu „prodýchej to“? Tak to je přesně ono. Díky klidnému dechovému cvičení dochází k uvolnění, získat můžete i nový pohled na své problémy a starosti, možná i najít řešení. 

Abyste se naučili správné jógové pozice, tzv. ásany, které uvolňují a protahují tělo, doporučujeme vám navštívit lekci jógy pod vedením zkušeného lektora. Pokud však potřebujete v první řadě uklidnit svou mysl a zbavit se stresu, vyzkoušejte si sami v pohodlí domova dechové meditační cvičení, které můžeme přirovnat k tzv. sahadža józe. Cílem je dostat se do stavu „bezmyšlenkového vědomí“, kdy se soustředíte jen na své fyzické tělo, svůj dech a svou vnitřní sílu.

Jak začít s meditací

Než začnete, vyvětrejte si místnost. Zapalte si vonnou svíčku a pusťte si klidnou relaxační hudbu. Poté zaujměte pohodlnou pozici. Může to být „motýlek“, tedy vsedě na podložce, chodidla přitiskněte k sobě a přitáhněte je co nejblíže k rozkroku. Možná vám budou více vyhovovat zkřížené nohy, někomu se zase lépe zhluboka dýchá a přemýšlí v pozici „mrtvoly“, kdy ležíte na zádech, ruce máte volně položené vedle těla s dlaněmi nahoru. Zavřete oči, pokuste se uvolnit a zcela vypnout hlavu.

Připomeňte si, že každý problém má své řešení, že jste silnější, než si myslíte, že brzy zase vyjde slunce nad vašimi mraky…
Vyzkoušet můžete i tzv. trátak, což je koncentrační technika, která vám napomůže k pocitu uvolnění, klidu a hluboké relaxace. V tureckém sedu zaměřte svůj pohled na jeden předmět, nejlépe na plamen svíčky. Až vás začnou oči bolet či slzet, zavřete je a pozorujte, co se objevuje za zavřenými víčky. Fixace zraku na nehybný předmět je velmi účinným způsobem uvolnění a ovládnutí mysli. 

Jóga je o naslouchání svojí duši. Pokud tak budete činit denně 15 minut, budete se cítit zaručeně lépe.

Aktuálně