Přejít k hlavnímu obsahu
joga
Zdravý životní styl Zimní vášeň pro zdravou duši

Jógou ke zdravé duši

Netřeba dlouze vysvětlovat, že jóga je na rozdíl od jiných druhů cvičení zdravým pohybem i relaxací a že souvisí také s meditací. O józe se mluví jako o nejlepší formě psychohygieny. Její blahodárné účinky na zdraví těla i duše potvrzuje celá řada odborných studií.

Naslouchejte svojí duši

Jóga je jednou z cest k léčbě duše. Jen si to zkuste představit sami. Něco vás trápí, nemůžete na to přestat myslet, nemůžete kvůli tomu spát. Máte zvýšené napětí svalů a podrážděnou nervovou soustavu. Co potřebujete v první řadě? Uklidnit mysl. Také už jste v panice či ve stresu slyšeli radu „prodýchej to“? Tak to je přesně ono. Díky klidnému dechovému cvičení dochází k uvolnění, získat můžete i nový pohled na své problémy a starosti, možná i najít řešení. 

Abyste se naučili správné jógové pozice, tzv. ásany, které uvolňují a protahují tělo, doporučujeme vám navštívit lekci jógy pod vedením zkušeného lektora. Pokud však potřebujete v první řadě uklidnit svou mysl a zbavit se stresu, vyzkoušejte si sami v pohodlí domova dechové meditační cvičení, které můžeme přirovnat k tzv. sahadža józe. Cílem je dostat se do stavu „bezmyšlenkového vědomí“, kdy se soustředíte jen na své fyzické tělo, svůj dech a svou vnitřní sílu.

Jak začít s meditací

Než začnete, vyvětrejte si místnost. Zapalte si vonnou svíčku a pusťte si klidnou relaxační hudbu. Poté zaujměte pohodlnou pozici. Může to být „motýlek“, tedy vsedě na podložce, chodidla přitiskněte k sobě a přitáhněte je co nejblíže k rozkroku. Možná vám budou více vyhovovat zkřížené nohy, někomu se zase lépe zhluboka dýchá a přemýšlí v pozici „mrtvoly“, kdy ležíte na zádech, ruce máte volně položené vedle těla s dlaněmi nahoru. Zavřete oči, pokuste se uvolnit a zcela vypnout hlavu.

Připomeňte si, že každý problém má své řešení, že jste silnější, než si myslíte, že brzy zase vyjde slunce nad vašimi mraky…
Vyzkoušet můžete i tzv. trátak, což je koncentrační technika, která vám napomůže k pocitu uvolnění, klidu a hluboké relaxace. V tureckém sedu zaměřte svůj pohled na jeden předmět, nejlépe na plamen svíčky. Až vás začnou oči bolet či slzet, zavřete je a pozorujte, co se objevuje za zavřenými víčky. Fixace zraku na nehybný předmět je velmi účinným způsobem uvolnění a ovládnutí mysli. 

Jóga je o naslouchání svojí duši. Pokud tak budete činit denně 15 minut, budete se cítit zaručeně lépe.

Aktuálně