Přejít k hlavnímu obsahu
Kolik stojí vaše zdraví
24. 5. 2023
Na zdraví se musí chytře

Kolik stojí vaše zdraví

Kladete si někdy otázku, kolik stojí péče o vaše zdraví? Nemyslíme obecně, ale konkrétní vyšetření, zákrok či léčba. Vaše zdravotní pojišťovna „vám to spočítá“. Vše najdete v přehledu vykázané zdravotní péče.

Ani by se snad nedaly vyjmenovat všechny věci, které máme zautomatizované natolik, že nad nimi vůbec nepřemýšlíme. Jen občas, v určitých situacích, si je uvědomíme. Co myslíte, patří mezi ně i otázka, kolik stojí moje lékařská péče? Určitě ano. Copak v čekárně u doktora přemýšlíte, na kolik vám vystaví účet za to, že vás prohlédl, změřil tlak, stanovil diagnózu a určil postup léčby? Když vám specialista navrhne operativní zákrok hrazený zdravotní pojišťovnou, rozhodujete se snad podle toho, kolik bude operace a následná pooperační péče stát? Přemýšlíte nad cenami, když jdete na rentgen, odběr krve nebo když musíte vyhledat urgentní lékařskou pomoc? Jistěže ne. A troufáme si tvrdit, že nejčastější situace, kdy si na to nejspíš vzpomenete, je, když se v podobné situaci ocitne hrdina seriálu, který právě sledujete.

Princip solidarity 

Proč nám nikdo po ošetření úrazu, po prohlídce nebo odběru krve nestrčí do ruky účet? Protože máme povinné veřejné zdravotní pojištění. Je postavené na principu solidarity. Pokud jsme ekonomicky aktivní a nespadáme do jedné ze skupiny občanů, za které platí pojištění stát (děti a studenti, penzisté, rodiče na rodičovské, nezaměstnaní a řada dalších), platíme zdravotní pojištění všichni bez ohledu na to, zda jsme právě nemocní a potřebujeme nějakou lékařskou péči či nikoli. Pomáháme hradit nákladnou péči těm, kdo ji právě potřebují. Všichni jsme tak chráněni před vysokými náklady, které stojí moderní zdravotní péče.

Prevence je péče o zdraví

Zdravotní pojištění pokrývá i tolik důležitou prevenci. Je to logické, vše spolu souvisí. Celkově lepší zdravotní stav populace v naší republice znamená menší náklady na následnou zdravotní péči. Pokud dbáme na pravidelnou prevenci, naše zdraví se zlepšuje. Prevence pomáhá předejít vážným zdravotním potížím a usnadnit léčbu. Pozitivním příkladem za všechny je situace s výskytem karcinomu tlustého střeva, kdy právě díky prevenci došlo v naší republice za posledních 20 let k výraznému zlepšení, jak si o tom můžete poslechnout v podcastu Zdraví v kostce.

Přehled vykázané zdravotní péče


Vraťme se na začátek k otázce, kolik stojí vaše zdraví. Chcete vědět, kolik už za péči o vaše zdraví zdravotní pojišťovna uhradila? Podívejte se do přehledu vykázané zdravotní péče. Konkrétně u ZP MV ČR do něj máte přístup snadno a nepřetržitě prostřednictvím e-komunikace