Přejít k hlavnímu obsahu
kolorektální karcinom
9. 12. 2022
Prevence

Podcast: Jak se bránit kolorektálnímu karcinomu

Zanedbávají Češi preventivní vyšetření? Kolik případů kolorektálního karcinomu zachytil za 22 let národní screeningový program? Jakou roli hraje včasná diagnóza a je šance na úplné uzdravení?

Zhruba před dvaceti lety drželi Češi světové prvenství. Během let však o něj přišli. A to je velmi dobrá zpráva, protože to znamená, že už nejsme první na světě v úmrtnosti na nádor tlustého střeva. Za dvacet let se situace u nás výrazně zlepšila. Rozhodně však nemůžeme tzv. usnout na vavřínech. Případů kolorektálního karcinomu jsme se nezbavili. Každoročně jím onemocní až 7 500 lidí a téměř polovina jich zemře. 
Ztráta tohoto smutného prvenství ukazuje, že tu je cesta, jak se dá této vážné nemoci čelit. Tak jako u mnoha dalších onemocnění je klíčem prevence. I když jsme ohledně prevence obecně udělali krok kupředu, stále ještě nejsme tam, kde bychom měli být. Co nám brání? Často je to proto, že lékaře vyhledáme, až když se objeví potíže. A v případě preventivního vyšetření tlustého střeva nám navíc, podle zkušeností lékařů, také brání stud, protože jedna část vyšetření spočívá v odebrání vzorku ze stolice, případně následuje endoskopické vyšetření konečníku a tlustého střeva. 

Víte, kdo je, pokud jde o preventivní vyšetření, aktivnější? Ženy, nebo muži, které toto onemocnění postihuje ve větší míře? Jak vypadá typický pacient? A v čem spočívá jednoduchý zákrok, který úspěšně zastaví rozvoj onemocnění?
V dalším videocastu Zdraví v kostce uslyšíte odpovědi a mimo jiné se také dozvíte, co se dá ohledně vývoje nádoru považovat za pozitivní.

Hostem mluvčí ZP MV ČR Jany Schillerové byl doc. MUDr. Štěpán Suchánek, Ph.D., který je vedoucím lékařem Oddělení gastrointestinální endoskopie Ústřední vojenské nemocnice. Tématy tohoto dílu byly trávicí a čisticí orgány těla, tedy tlusté střevo a konečník, a také kolorektální karcinom a to, jak se dá tomuto onemocnění předcházet.

Povzbuzení k prevenci


Od roku 2000 funguje Národní program screeningu kolorektálního karcinomu. Ten se týká všech osob starších 50 let. V současnosti už je standardem, že zdravotní pojišťovny na toto vyšetření své klienty adresně zvou.

Podcast si můžete poslechnout i v audioverzi:

Rozhovor se Štěpánem Suchánkem o gastrointestinální endoskopii

Aktuálně