Přejít k hlavnímu obsahu
očkování - TBE
25. 2. 2021
Prevence

Mějte před klíštětem náskok

Máte strategický plán na ochranu svého zdraví? A máte ho dobře načasovaný? Spočítejte si správný náskok před klíštětem.

Co patří do kalendáře

Ve snaze chránit své zdraví děláme spoustu obyčejných věcí přirozeně i automaticky a ani nad nimi nemusíme moc přemýšlet. Když mrzne, vezmeme si čepici. Když pálí sluníčko, namažeme se proti spálení. Jíme vitaminy, dezinfikujeme si poranění, čistíme si zuby atd. 
No a pak jsou tu věci, které nás tak přirozeně nenapadnou, i když víme, že jsou pro zdraví také velmi důležité. Jenže se stává, že si na ně vzpomeneme za pět minut dvanáct, nebo dokonce až po dvanácté. Třeba na preventivní prohlídku u zubaře. Nebo na včasné očkování proti klíšťové encefalitidě. Není od věci udělat si časový plán. Připomínka v kalendáři, která nám pomůže nezapomínat na své zdraví, se vyplatí.

Klíště až příště?

Problémů k řešení máme v současné situaci opravdu nad hlavu. Když se nám podaří některé z nich vyřešit nebo odsunout, přinese nám to kýženou úlevu. Co se ale týče našeho zdraví, odsouvání není na místě. Znamená to sice, že musíme bojovat na více frontách, ale právě proti onemocnění klíšťovou encefalitidou to za to stojí. Když se zima chýlí ke konci, je nejvhodnější čas na očkování, které je v současnosti jedinou ochranou proti této zákeřné nemoci.

Zimní očkování znamená náskok před klíštětem

Očkování proti klíšťové encefalitidě sestává ze tří dávek. Po první dávce je čas 14 dní (při tzv. zrychleném očkovacím schématu) až 3 měsíce na druhou dávku. Třetí se aplikuje 5 až 12 měsíců po druhé. Když začnete s první dávkou v únoru nebo březnu, tělo si stihne již 14 dní po druhé dávce vytvořit dostatek protilátek, abyste byli chráněni. 

Pojišťovna přispívá

Zdravotní pojišťovny na očkování samozřejmě přispívají. U Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR mohou klienti využít příspěvek, který byl pro rok 2021 zvýšen na 1 000 Kč pro dospělého a 1 500 Kč pro dítě. To už je při úhradě vakcíny, kdy jedna dávka vyjde přibližně na 900 Kč, znát. Pokud ohledně očkování váháte, mohl by vám pomoct s rozhodnutím fakt, že Česká republika drží bohužel v rámci Evropské unie neblahé prvenství. Máme u nás nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy. Souvisí to jistě i s úrovní proočkovanosti, která je u nás stále nízká – 29 %. Pro porovnání, v sousedním Rakousku je to 88 %! Pokud je očkování proti klíšťové encefalitidě jediná možnost, jak se chránit před vážnými následky tohoto onemocnění, proč ji s podporou zdravotní pojišťovny nevyužít? 

Příklad očkovacího schématu

První dávka – 1. březen  
Druhá dávka – 1. duben1. červen
Třetí dávka – 5 12 měsíců po druhé dávce 

 

Příklad zrychleného očkovacího schématu

První dávka – 1. březen   
Druhá dávka – 15. březen
Třetí dávka – 5 12 měsíců po druhé dávce 

 

Již 14 dní po druhé dávce můžeme očekávat dostatečnou ochranu.
 

Staňte se klientem ZP MV ČR

Zaujaly vás bonusy a výhody, které nabízí ZP MV ČR? Víte, že můžete změnit zdravotní pojišťovnu jen dvakrát v roce? Právě teď máte jedinečnou příležitost se k nám přidat! Do 31. 3. 2021 nám zašlete vyplněnou přihlášku a od 1. 7. 2021 budete naším pojištěncem a začnete využívat všech výhod. Rozhodně to bude výhra pro vaše zdraví.

 

výhra pro vaše zdraví

Aktuálně