Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní den bez aut
3. 11. 2023
Zdravý životní styl

Mezinárodní den bez aut

Proč se dny bez aut objevily a proč se staly tak populárními? Co zkusit jeden den nepoužívat auto? Máme na toto mírně třaskavé téma odpovědi, které vám pomohou podívat se na situaci s auty trochu jinak.

Zplodiny z aut jsou hlavním zdrojem venkovního znečištění, a to hlavně ve městech. Den bez aut je pro dusící se města možností, jak si svízelnou situaci více uvědomit a zkusit se vydat jinou cestou.
Máte-li pocit, že i vašemu městu by méně aut v ulicích pomohlo, připojte se k dnešní jednoduché výzvě: Ať už dnes pojedete kamkoliv, autem to nebude. 

Zkuste to pěšky

Chůze je ten nejpřirozenější pohyb, ale naše civilizace jí paradoxně nemá dost. Den bez aut je ideální příležitostí, jak to neblahé skóre vylepšit. Je dokázáno, že i mírná fyzická aktivita má velmi pozitivní dopad na paměť, pozornost nebo kreativitu. Také se ví, že trávíme zhruba 90 % dne v uzavřených prostorách a nenabereme tak potřebné dávky vitaminu D. Takže ideální je zkusit jít pěšky do práce a z práce… třeba jen párkrát za měsíc – a pak se uvidí.

Co třeba kolo?

Možná se vám chůze oproti jízdě autem zdá být pomalá a málo akční. Tak zkuste vytáhnout kolo, oprašte helmu a vyrazte na něm. Jaké to skýtá výhody? Stimulujete svaly a tím kompenzujete strnulost sedavého zaměstnání. Přispějete k čistšímu ovzduší ve vašem okolí, posílíte paměť, a jak říkají mnohé výzkumy, budete celkově spokojenější.

Nebo ještě jinak?

Možná jsou vaše dojezdové vzdálenosti neúměrně dlouhé na to, abyste je překlenuli na kole, natož pěšky, pořád ale není nic ztraceno. Ještě je tu hromadná doprava a vlaky. Ty vás možná povezou trochu oklikou, ale možná díky tomu objevíte místa, která byste v autě jen horko těžko zahlédli. Ve větších městech máme k dispozici také sdílená kola. A tak můžeme zkusit nejrůznější možnosti kombinovat. Málokdy takové počínání unikne pozornosti vašich blízkých a vy se tak stanete pro své okolí inspirativními a cool. Není totiž nic lepšího než být dobrým příkladem, a to nejen pro své děti.

Nechte auto zaparkované a vyrazte do práce pěšky, na kole nebo třeba koloběžce a zapojte se tak do naší listopadové výzvy Zdravý pohyb moje výhra, která se nese v duchu zdravého pohybu. Nejen že ušetříte životní prostředí i svoji peněženku, ale navíc můžete vyhrát.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně