Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní den objímání
17. 1. 2024
Zdravý životní styl Zimní vášeň pro zdravou duši

Mezinárodní den objímání

Na počátku neměl mladík na letišti koho obejmout, když přiletěl domů, a tak si vyrobil ceduli „hug free“. Tak to celé začalo, ale co znamená tento den v kontextu našich hektických a virtuálních životů dnes?

Všimněte si, že když někoho obejmete, vykouzlí vám to úsměv na tváři a jemné teplo v hrudníku. To samé se děje i u toho druhého. Toto jednoduché gesto dokáže mezi dvěma těly vytvořit, byť na malou chvíli, neviditelné propojení a přivést přímo doprostřed našich dennodenních dramat pocit bezpečí.

Jako robůtci

V našich hektických životech uprostřed pulzujících měst se běžně stává, že technologie, nejrůznější výzvy a rychlý životní rytmus nás nutí žít v izolaci, aniž bychom to zpočátku vůbec postřehli. Zkuste si schválně vzpomenout, kolik objetí jste zažili od minulého týdne?

Objetí místo pilulky

Výzkumy ukazují, že jednoduché objetí je účinným lékem na stres a úzkost. Jakmile se necháme pohltit náručí druhé bytosti, začne naše tělo uvolňovat kouzelný elixír jménem oxytocin. Ten totiž snižuje hladinu stresových hormonů a přináší pocity klidu a pohody. Objetí také podporuje naši obranyschopnost, neboť posiluje imunitní systém a zlepšuje cirkulaci krve.

Je v tom romantika?

Mezinárodní den objímání, který připadá na 21. leden, tedy není jen o romantických scénách inspirovaných filmem Láska nebeská. Je to příležitost pro všechny, aby sdíleli blahodárnou blízkost. Jedno jediné objetí vaší kolegyně nebo kolegy může zlepšit vzájemné porozumění a váš pracovní den bude úplně jiný než kdy dřív. Zkrátka to zkuste.

Začněte dnes

Ať už jste v práci, ve škole nebo doma, nezapomeňte někoho obejmout nebo se nechat zabalit do objetí. Pamatujte, že malý okamžik sdíleného tepla může mít velký vliv na váš život, a to i když právě nebude mezinárodní den objímání.
 

Aktuálně