Přejít k hlavnímu obsahu
moovember
13. 11. 2023
Prevence

Movember upozorňuje na mužské zdraví

Listopad je i letos měsícem neoholených knírků, které upozorňují na důležitost prevence rakoviny prostaty. V České republice jí každoročně onemocní okolo 7 900 mužů.

Proč Movember?

Movember je každoroční dobročinnou akcí, jejíž název si pohrává se spojením slov „moustache“ (knír) a „November“ (listopad). Spousta mužů si právě v listopadu neholí knír (případně vousy), aby upozornili na problémy mužského zdraví, zejména na rakovinu prostaty a varlat. Účastníci charitativních akcí se pak snaží shromáždit finanční prostředky na podporu výzkumu a prevence mužských onemocnění.

Jak se projevuje rakovina prostaty

Rakovina prostaty bývá dlouhou dobu bez příznaků, proto je naprosto klíčová prevence. Riziko rakoviny prostaty stoupá po 50. roce věku, zvyšuje jej také její výskyt v rodině, vysoký příjem živočišných tuků a červeného masa, obezita a kouření. Projevuje se krví v moči nebo ejakulátu, otoky dolních končetin a zejména potížemi při močení. Může se jednat o obtíže při zahajování močení, slabý a přerušovaný proud, pocit nedokonalého vyprázdnění a časté nutkání na močení. Prostata se totiž nachází v malé pánvi hned pod močovým měchýřem a objímá močovou trubici. Má velikost vlašského ořechu, při problémech může být ale veliká i jako pomeranč. 

„Muži by měli jednou za dva roky absolvovat preventivní prohlídku u praktického lékaře a po 50. roce věku také preventivní vyšetření u urologa,” uvádí MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono, která se prevenci onkologických onemocnění věnuje již desátým rokem. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR přispívá všem mužům bez omezení věku na vyšetření hladiny PSA nebo na ultrazvukové vyšetření prostaty z Fondu prevence 500 Kč

Jak se rakovina prostaty léčí

Preventivní odběry krve u praktického lékaře mohou ukázat zvýšenou hodnotu PSA. Pokud se tak stane, praktik odešle pacienta k urologovi. Následuje většinou biopsie, na základě které lékař zjistí, zda se skutečně jedná o rakovinu prostaty. V případě potvrzení diagnózy může přijít na řadu radioterapie, chemoterapie nebo laparoskopická operace – tzv. radikální prostatektomie, během které lékaři celou prostatu odeberou. Plán léčby je individuální dle výsledků a stádia onemocnění. Čím dříve se nemoc podchytí, tím vyšší je šance na vyléčení.

Co je to PSA?

PSA neboli prostatický specifický antigen je enzym nezbytný ke zkapalnění spermatu po ejakulaci, čímž zajišťuje normální funkci spermií. Za normálního stavu se většina PSA vylučuje do spermatu, pouze malá část se dostává do krve. V případě porušení vnitřní architektury prostaty například rakovinou, nezhoubným zvětšením nebo infekcí se začne do krve dostávat větší část a způsobí tak zvýšení hladiny PSA. 
 

Při šíření osvěty o rakovině prostaty narážíme především na stud. Ten však není na místě. Pánové, pokud chodíte častěji na záchod než obvykle, při močení máte nepříjemné pocity nebo vás nutkání k močení budí ze spánku, zpozorněte a raději navštivte lékaře! 



Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
Článek vznikl ve spolupráci s Loono.cz

Aktuálně