Přejít k hlavnímu obsahu
klíště
25. 1. 2021
Prevence

Na klíště je repelent. A co ještě?

Ochranu proti klíštěti bychom měli pojmout komplexně. Je dobré použít každou dostupnou ochranu, která je k dispozici. Zastrčit na vycházce nohavice do ponožek nestačí. Repelent je důležitý, ale nezapomeňte na očkování.

Sprej, gel nebo krém?

Otázka výběru je jen na vás. Účinné látky fungují, ať je aplikujete pomocí roll-on, spreje, gelu či krému. Spreje se nanáší jednoduše, proto patří k oblíbeným. Zvláště ty rychleschnoucí. Gel sice musíte rozetřít, ale pokud už máte nějaký ten štípanec, zmírní svědění. Krém si vyžádá nějakou chvilku na vstřebání a zaschnutí, ale zase mívá delší účinnost. 

Co pro děti

Pokud se chcete vyhnout klasickým chemickým repelentům a přitom své děti chránit, na trhu je naštěstí k dispozici dost těch, které jsou vhodné i pro ně. Tyto repelenty jsou na bázi přírodních esenciálních silic. Jsou to silně vonné éterické oleje, které hmyzu nevoní. V takovém repelentu najdete například eukalyptus, tea tree, nimbový olej, levanduli, ale i tymián a rozmarýn. Některé z nich zároveň působí antibakteriálně. 
Repelent pro děti už existuje i v podobě tabletek. Jedná se o komplex vitaminů B, kdy se potem a močí vylučují látky, které hmyz odpuzují. Navíc pokrývá denní doporučenou dávku vitaminů skupiny B.

Aby byly repelenty účinné

Můžete mít jakkoli vychytanou technickou novinku, ale když ji nepoužíváte správně, ztrácí svojí funkci. Podobné je to s ochranou před klíšťaty. Dodržujte správný postup, pak to bude fungovat. Na co myslet, když repelent nanášíte? Svou roli hraje třeba to, jak se potíte. Potíte se hodně? Nanášejte repelent o něco častěji, než říká doporučení. Stejně tak nezapomeňte repelent znovu nanést poté, co jste si byli zaplavat. Namazali jste se krémem s ochranným faktorem proti slunci? Je dobré počítat s tím, že se tak účinnost repelentu snižuje. Na obličej si repelent přímo nestříkejte. Pozor na oči. Naneste ho do dlaní a pak rozetřete. Máte repelentem „plýtvat“ i na oblečení? Samozřejmě. Tedy, pokud jste oblečení nenaimpregnovali. Výhodou repelentní impregnace je, že vydrží řadu dní, zatímco repelent určený pro tělo funguje v řádu hodin. Když dětem před odjezdem na tábor naimpregnujete oblečení, mělo by v pohodě vydržet, než se z tábora vrátí.

Nenechte to jen na repelentu

Měli bychom se snažit chránit komplexně a použít každou dostupnou ochranu. Repelenty hodně pomáhají, ale pro případ, že se vám přece jen klíště dostane doslova na tělo, je dobré být chráněn očkováním. Vakcína proti lymeské borelióze je zatím ještě ve stadiu vývoje a nejspíš si na ni několik let počkáme, ale k očkování proti klíšťové encefalitidě máme přístup všichni. Ale zatímco repelent stačí koupit těsně před výletem, očkování musí proběhnout s větším předstihem. A protože se jedná o tři dávky, je nejvhodnější využít zimní období. Tělo si tak stihne vytvořit dostatek protilátek, než začne “sezóna klíšťat“. Pro Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra ČR je podpora takového očkování samozřejmostí. 

bonusy-očkování

Podívejte se, jaké příspěvky a bonusy na očkování ZP 211 nabízí.

 

Např. zvýšený příspěvek 1 000 Kč pro jednotlivce, nebo dokonce 5 000 Kč pro čtyřčlennou rodinu.

A je toho mnohem víc, v čem vás ZP MV ČR podpoří.

Nejspíš zjistíte, že stát se klientem Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR je v péči o vaše zdraví důležitým krokem.
 

Aktuálně